Измене закона о стечају – циљ прекид ланца дуговања

У односу на 2014. годину, када је мењан Закон о стечају, број покренутих стечајева је удвостручен. Само од почетка ове године је отворено више од 250 поступака. То је резултат намере државе да приватизацију приведе крају и судовима олакша покретање стечаја предузећа чији су рачуни блокирани. Нове измене закона, о којима је јавна расправа у току, требало би да побољшају положај поверилаца при намиривању дугова.

Исплату 110.000 зарада, углавном из претходне деценије, радницима фирми које су биле или су још у стечају, чека 6.000 Нишлија. Коначно решење очекују од Радне групе три министарства, која заседа у том граду и упоређује документа радника, судова и стечајних управа, како би се утврдило колика су дуговања.

Да се слично не понови, држава у кратком року други пут поправља Закон о стечају, који смо добили 2009. године. Од четири и по хиљаде стечајева покренутих у међувремену, око 60 одсто је окончано. Стечај сада траје у просеку две године, а осам одсто њих и дуже од пет година. Проблем је што петину стечајне масе поједу трошкови стечаја.

"Ми смо отворени, жеља нам је да побољшамо овај закон и не можемо то урадити без ваше помоћи, молим вас будите активни и дајте да направимо нешто што ће бити добро за привреду и грађане ове земље", поручује министар привреде Горан Кнежевић.

Циљ је да се прекине ланац дуговања, а да они којима се дугује то лакше наплате. Предвиђено је и да се уведе право прече куповине за тзв. излучне повериоце, попут банака којима се највише и дугује.

"Крајем септембра је било блокирано 50.623 предузећа, 28 одсто правних лица и седам одсто предузетника. Укупан износ блокаде без камата премашује 300.000 милијарди динара", каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Стечај ни после предложених измена закона не значи банкрот. Тек ако реорганизација фирме није могућа, следи распродаја имовине на тај начин. Најбољи пример да живота има и после стечаја однедавно је лесковачка "Невена".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво