Вучић: Наш најважнији посао – улагање у раст и бољи живот грађана

Нова политика Владе Србије биће политика раста, подстицања улагања и развоја, најавио је премијер Александар Вучић у Јагодини, где је положен камен темељац за нови погон италијанске компаније "Аунде".

"У претходне две године поставили смо темеље модерне српске економије, не толико политике, колико економије. Успоставили смо тржиште рада, а још нам недостаје употпуњено тржиште робе и капитала. Али полако се томе приближавамо", рекао је премијер и додао да је то приметио и италијански амбасадор у Србији Ђузепе Манцо.

Како је истакао, после тешких и болних реформи, Србија сада окреће један други лист, који ће бити нова политика Владе – политика раста, подстицања, улагања и развоја какву у Италији спроводи премијер Матео Ренци.

Нагласио је да је то сада могуће, јер је Србија показала да штедњом може да спусти дефицит испод два одсто, што није пошло за руком ни Француској.

"Сада имамо простор да 'се играмо', да сами одлучујемо колико ћемо улагати, а желимо да улажемо у раст и бољи живот грађана Србије", рекао је Вучић.

Указао је да ни "Аунде" у Јагодини не би било да Влада није дала подстицаје, а тих пара не би било – да нисмо штедели.

"Запослено је 240 људи, а по уговору биће још 370, односно најмање 610, а ми се надамо укупно 650. Инвестиције 'Аунде' у Србији се повећавају. Ми смо своје обавезе од 1,2 милиона евра исплатили и потписали 1,1 милион. Не бисмо их привукли да тај новац нисмо дали. Отишли би негде другде. Деца која уче у текстилној школи не би имала тај посао", рекао је Вучић.

То су, истакао је, народне паре, а посао Владе је да тим парама управља на домаћински начин.

Истакао је да ће бити најпаметније да то што смо сада уштедели улажемо у нова радна места, а не да социјалним и једнократним мерама купујемо наклоност и гласове бирача.

Премијер је подсетио да је прошле године, када је усвајан буџет, постигнут договор са ММФ-ом и народним посланицима да ће ове године дефицит бити око милијарду евра, али да у овом тренутку, на крају октобра, чак има суфицит од 27-28 милијарди.

"Даћемо за 'Петрохемију', вратити све дугове и направити мали дефицит, а следеће године смањићемо и тај дефицит на неких 500-600 милиона евра. Тиме Србија постаје потпуно нормална земља, која с лакоћом враћа дугове чије су камате на нивоу уређених земаља", рекао је Вучић.

Вучић је додао да велики број наших људи који ради у иностранству зна шта значи када држава има уређене јавне финансије.

"Ми то данас имамо и можемо да издвојимо милион евра за компанију 'Аунде', која ће запослити 370 људи, који ће моћи да плате за развој комуналне инфраструктуре у својој општини, за лечење своје деце...", рекао је Вучић и подвукао да је то политика која води напред.

Председник Владе је додао да тешке реформе нису имале подршку у јавности, и упоредио то са гурањем камена узбрдо.

"Тада нема превише обожавалаца. Људи највише воле да прихвате оно лако, нико неће да прихвати истину ако му се не допада и ако је тешка. Када гурате тежак камен узбрдо, имаћете против себе и кишу, и ветрове, и снегове, и оне који ће за њих навијати", рекао је Вучић.

Радницима је поручио да, без обзира на то што раде тежак посао, може да им види понеки осмех на лицу и рекао да то показује да је боље радити него чекати да ти неко помогне.

"И то је Србија будућности, која ради, жели да ради и која се поноси резултатима свог рада", рекао је Вучић и поручио да ће Влада наставити са подстицајима и субвенцијама.

Манцо: "Аунде" је овде, да би овде и остао

Један од власника компаније "Аунде" која у Јагодини гради нови погон Енрико Верњано рекао је да је та компанија за две године колико послује у Србији постала јак партнер који гарантује квалитет опреме коју производи.

Такви резултати, како је рекао, постигнути су захваљујући посвећености, страсти, пожртвовању и ангажману радника.

"Шансу за запослење имају млади људи, који ће овде имати прилику за први посао. Правићемо нове производе и имаћемо нове клијенте као што су произвођачи из Немачке", наглашава Верњано.

Италијански амбасадор Ђузепе Манцо рекао је да власници "Аунде", две италијанске породице, Линота и Верњано, имају заједно 200 година искуства у послу, које успева да развије и прошири производњу и да гледа у будућност.

Тамо где послују, истакао је, доносе раст и развој, пре свега привредни, али и културни.

"'Аунде' је овде да би овде и остао. Са собом носимо и ту културу, али и могућност да се млади школују и обучавају на новим машинама за индустријско шивење. У знаку 200 година колико 'Аундо' постоји, желим да и наша сарадње толико траје", рекао је Манцо. 

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је велика вредност, која краси Јагодину, то што је искористила све погодности Владе, у смислу подстицаја за стране иневстиције.

Он је поручио да морамо да се боримо за стране инвеститоре, јер се све земље у региону труде да дају боље услове.

Председник јагодинске скупштине Драган Марковић Палма захвалио је власницима фабрике што инвестирају у Јагодини и што улажу у проширење погона.

"Када су рекли 'Мерцедесу' где се налазе све те фабрике у Италији и у другим државама, они су рекли ми ћемо да купујемо седишта из фабрике која се налази у Србији", навео је Марковић.

Такође, најавио је да би у фебруару требало да буде постављен камен темељац за нову фабрику, која ће бити добављач за компанију "Андреа конфекциони", која производи цераде за аутомобиле.

Долазак та два инвеститора значајан је за Србију, истакао је Марковић.

Министарство привреде и произвођач аутомобилских компонената, италијанска компанија "Аунде Срб", потписали су уговор о изградњи још једне фабрике те фирме у Јагодини, у којој ће бити запослено још 400 радника.

Уговор су потписали државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић и власник компаније "Аунде Срб" Енрико Верњано.

Вучић је претходно обишао постојећу фабрику и разговарао са радницима, којима је пожелео срећан рад.

Потписивању уговора присуствовали су и потпредседник Владе Ивица Дачић, амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо и председник Скупштине општине Јагодина Драган Марковић.

Први погон компаније "Аунде" почео је са радом у Јагодини 2014. године и тренутно запошљава 253 радника, у постојећем погону шију се навлаке за седишта за "фијат 500Л", а према речима директорке те фабрике Јасне Влајовић, планира се и призводња за компаније "Ивеко" и "Мерцедес".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво