Како што брже до прикључка за струју

Шеф Светске банке у Србији Тони Верхејен процењује да би, до краја мандата ове владе, Србија могла да се нађе међу првих 20 на листи услова пословања јер је, каже, постала одлично место за инвестиције. За бољу позицију треба убрзати и прикључење на струју, јер је то једна од главних примедби. За то је, сада, потребно 125 дана, односно готово двоструко и троструко више него у неким суседним земљама. У ЕПС-у тврде да раде по закону и да захтевна процедура углавном не зависи од њих.

За нове објекте са грађевинском дозволом, прикључак за струју, од ЕПС-а, траже општинске и градске службе по обједињеној процедури у електронској форми. За постојеће објекте, потрошачи морју на шалтер.

Слободан Стијеповић из Београда каже да већ 26. пут долази да допуни захтев и да има много бирократије.

Каже да су му тражили грађевиску дозволу за зграду која постоји још од 1937. године и да је морао у Архив, затим су тражили број који се мењао у међувремену, некада је био седам, а сада је пет и опет неке допуне.

Када је захтев потпун, у ЕПС-у кажу да сагласност за прикључење дају у законских 15 дана, али онда следе радови на терену - градња трафостанице, постављање каблова и стубова. А то најчешће коче нерешени имовинско-правни односи.

"Врло често се дешава се да не постоји јавна површина куда треба положити неки кабловски вод да би се тај прикључак изградио. На средњем напону по закону странка мора обезбедити и употребну дозволу објекта који се прикључује. И на то не утичемо", каже Александар Слијепчевић из "ЕПС Дистрибуција".

У градским срединама од 15. новембра до 15. марта важи забрана извођења радова на јавним површинама. Тако да и та одлука донекле успорава прикључење.

Ипак, у Македонији се прикључак за струју добија за 97 дана, у Грчкој за 51, а Словенији за само 38 дана.

"Када погледате тај технички део ЕПС-а који траје много дуже него у Грчкој или некој другој земљи, очигледно да и ту постоји простора за унапређење рада тог јавног предузећа које пружа ту јавну услугу", каже професорка Ана Трбовић са Факултета за економију, финансије и администрацију.

Слијепчевић каже да поступак може бити краћи када се странка правовремено јави дистибуцији. "То значи да не чака да се објект изгради, већ чим добије грађевинску дозволу да се обрати", објаснио је Слијепчевић.

Колико је ово важан посао показује и чињеница да ЕПС на електроенергетски систем годишње прикључи најмање 24.000 нових корисника у земљи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво