"Резултати реформи увели су Србију у круг најбољих"

Издавање електронских грађевинских дозвола најзаслужније је што је Србија први пут ушла међу 50 најуспешнијих земаља на новој "Дуинг бизнис" листи Светске банке, оцењено је на конференцији "Дуинг бизнис 2017 - Јачање конкурентности Србије".

Увођење е-дозвола скратило је процедуру за 100 дана, а у односу на претходни извештај, Србија је у добијању дозвола за градњу напредовала 103 места, речено је на скупу.

Потпредседница УО НАЛЕД-а Станка Пејановћ оценила је да је ово велики успех за Србију и да ће у будућности резултирати новим радим местима и инвестицијама.

Ушли смо у круг најбољих захваљујући реформским резултатима, рекла је Пејановићева.

Како је навела, НАЛЕД је уз подршку влада Немачке и Швајцарске развио софтвер за е-дозволе преко којег је у првих осам месеци ове године поднето 35.000 захтева, од чега је 90 одсто решено.

"Ово је једна од највећих реформи у протеклој деценији и честитамо Министарству грађевинарства које је направило револуцију у области дозвола и откочило инвестиције и градњу у Србији", рекла је Пејановић.

Значајни помаци остварени су и приликом плаћања пореза, добијања кредита, заштите мањинских акционара, спровођења уговора и решавања стечаја, како због реформи тако и због промене методологије израде ДБ листе.

Рангирање Светске банке је важно јер страним и домаћим инвеститорима даје објективан увид у стање националних економија, олакшава им анализу трендова и планирање, истакли су учесници скупа.

"Инвеститори желе да чују да реформе заиста олакшавају пословање. Велика Британија настоји да буде поуздан партнер Србије у реформама кроз праву подршку за стварне реформе", рекао је амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф.

Истакао је да даље унапређење пословне климе, реформисање пореског система и смањење бирократије у Србији Велика Британија подржава кроз Фонд за добру управу.

На скупу је представљен Акциони план за унапређење позиције Србије на ДБ листи за 2018. који обухвата увођење електронских система у више области који ће значајно унапредити ранг Србије на следећој листи Светске банке.

Директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић рекао је да је за све најважнија политичка воља јер кад има воље, има и начина.

"То нам је сада омогућило да свих 10 индикатора у листи сложите као пазл у слику", рекао је Обрадовић.

Регионални менаџер за Западни Балкан Међународне финансијске корпорације ИФЦ Томас Лубек рекао је да је улазак међу првих 50 земаља на "Дуинг бизнис" листи СБ велики напредак за Србију и да је то посебно важно за приватан сектор који треба да "повуче" запосленост.

Указао је да постоје ствари које не мери извештај СБ али су и те ствари важне за инвеститоре, попут макроекономске стабилности, величине тржишта, квалитета радне снаге...

Конференцију су организовали амбасада Велике Британије, УСАИД Пројекат за боље услове пословања и НАЛЕД.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се