Софија плаћа Москви 600 милиона евра због одустајања од нуклеарке

Бугарска је саопштила да пристаје да плати Русији више од 600 милиона евра (655 милиона долара) одштете због отказивања планова за изградњу нуклеарне електране на Дунаву, извештава агенција АФП.

Национална електроенергетска компанија НЕК "у потпуности ће исплатити" наведени износ руском нуклеарном гиганту "Атомстројекспорту" до 25. децембра, саопштило је бугарско Министарство енергетике.

Међународни арбитражни суд са седиштем у Женеви донео је у јуну ове године пресуду да НЕК треба да плати "Атомстројекспорту" 601 милион евра, плус камате, за опрему наручену за планирану електрану са два реактора снаге 2.000 мегавата у Белену на Дунаву.

Бугарска и Русија су се, такође, договориле да се "Атомстројекспорт" одрекне дела камате од 130.000 евра дневно, уколико НЕК отплати дуг пре 25. децембра, додало је Министарство.

После уласка Бугарске у ЕУ 2007. године, та држава – бивши највећи извозник електричне енергије на Балкану – остала је са само два оперативна нуклеарна реактора снаге 1.000 мегавата у нуклеарној електрани "Козлодуј", такође на Дунаву.

Министарство енергетике је јуче саопштило да ће конзорцијум, који чине руски "Росенергоатом" и француски ЕДФ, проучити могућности за продужење радног века једног од реактора у "Козлодују" за још 30 година, до 2047.

"Животни век" другог реактора у тој нуклеарки, како је предвиђено, истећи ће 2021. године, додаје француска агенција.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара