"Дуинг бизнис" листа – Србија напредовала 12 места

На листи Светске банке о лакоћи пословања за 2017. годину, Србија је на 47. месту од 190 земаља и у групи је од 10 држава које су оствариле највећи напредак. Померили смо се за 12 позиција, али с обзиром на то да је Светска банка у међувремену мењала методологију, реални напредак је седам места. Томе су највише допринеле реформе у областима покретања посла, издавања грађевинских дозвола и регистрације имовине.

Уместо од шалтера до шалтера, привреднике пут све чешће води само до Бранкове улице у Београду и Агенције за привредне регистре, где се сливају подаци из многих државних институција.

"Од 1. марта, приликом оснивања привредног субјекта, компаније или предузетничке радње, ви бивате истовремено пријављени у регистар пореских обвезника, где се приликом пријављивања опредељујете и за начин опорезивања. Овај корак значи да више није неопходно да се одлази у локалне пореске администрације. Процедура је скраћена за пет дана, она више не постоји, једношалтерски систем све своди на 24 сата", каже Звонко Обрадовић, директор Агенције за привредне регистре.

За покретање фирме потребно је седам дана, три пута мање од светског просека. Грађевинска дозвола издаје се електронски, најкасније за 28 дана. Уведен је рок за издавње листа непокретности, па и пренос власништва траје упола краће од светског просека. Зато се Србија и ове године попела на ранг-листи земаља по условима пословања.

"Без рангирања тешко да бисте икога могли заинтересовати. Чињеница да напредујемо значи да се овде веома озбиљно ради и да постоји институционална стабилност", каже Ана Бован, економиста.

"Када сам дошао 2013. Србија је била у економској рупи, државу је од банкрота делило 87 дана. Данас је ситуација потпуно другачија, земља је на доброј позицији, али не треба заборавити шта је било", каже Тони Верхејен, шеф канцеларије Светске банке у Србији.

Према његовим речима, сада је веома лако започети посао и пословати, али је тешко окончати рад лоших предузећа и на томе треба радити, унапредити процес ликвидације и ефикасност хипотеке.

"Настављамо да приводимо крају процес приватизације за јавна предузећа која још нису била понуђена на тржишту. Очекује нас унапређење процеса стечаја и до краја године очекује нас усвајање измена закона о стечају", каже Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде. 

Једна од области где може да се направи помак наредне године је добијање прикључка за електричну енергију, за шта је сада потребно 125 дана, каже Томас Лубек из Међународне финансијске корпорације, ИФЦ.

Према његовим речима, друга област је плаћање пореза, јер је привредницима потребно 28 дана да регулишу све пореске обавезе.

Боље услуге, кажу у Влади, стижу с новим правилима игре, односно правилима рада у ЕПС-у, "Железницама" и "Србијагасу" – чија је примена већ почела. Реформа Пореске управе одавно је планирана, а промене следе и у образовању – да би се школовали кадрови какви су потребни привреди.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво