Брнабић: Борба против сиве економије стратешки приоритет

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је да је борба против сиве економије стратешки приоритет владе и комплексан проблем на коме морају радити сви ресори, финансијске и правне институције.

Ана Брнабић је навела да новац који држава губи био би довољан да свака општина добије нови дом здравља, за финансирање плата ватрогасаца, полицајаца, лекара, али и да се реконструишу све болнице, специјане и опште болнице.

"Сви морамо учествовати у борби против сиве економије како би се достигао планирани циљ да се до 2020. смањи њен удео на око 26 одсто", рекла је Брнабић на конференцији о смањивању сиве економије, у организацији магазина Њузвик.

Према њеним речима, најважнији постулат на том путу порески морал односно плаћање пореза, пријављивање радника и издавање фискалних рачуна.

У сузбијању сивих токова главну улогу имаће три стуба, Пореска управа и царина, обједињен рад инспекција и порески морал. Под лупом је и шта је то друштвено одговорна фирма.

"Страшно је ако имате фирму и она 30 одсто радника не пријављује плату, него им исплаћује минималац а остатак у кешу, а онда се та иста фирма брендира као друштвено одговорна само зато што је средила неко одељење болнице", наводи Брнабић.

Министарка је навела да је Закон о инспекцијском надзору чија је примена почела у августу прошле године већ дана важне резултате, па је тако број новорегистрованих предузетника већи за 18,8 одсто у односу на период пре почетка примене тог закона.

Брнабић је истакла да је приметно и смањење ођављивања предузетника за 17,3 одсто, што како је навела да мање прелазе у зону сиве економије.

Рекла је да се и пореска управа бори за то да обезбеди фер услове за пословање.

Министарка је најавила да ће ускоро бити организован тендер за увођење платформе Е-инспектор, а да ће идућег месеца бити организована и фискална лутрија којом ће се награђивати грађани који узимају фискалне рачуне.

Министарство државне управе и локалне самоуправе координира рад свих инспекција у Србији будући да је то новина која је уведена Законом о инспекцијском надзору.

Од почетка обједињеног рада инспекција, број новоотворених фирми месечно расте 23 одсто, док је број оних које су угашене или прешле у сиву зону 15 одсто мањи. Само након контроле инспекције рада, запослено је 11.000 радника на црно.

"Доприноси у ПИО Фонду су већи од плана за пет или шест милијарди динара. То је борба против сиве економије, то су ови људи који тај новац не би уплатили", истиче министар за рад борачка и социјална питања Александар Вулин. 

Горан Кнежевић, министар привреде, указује да је годишњи износ новца који је ван легалних токова око 300 милиона евра. "Ви видите шта може да се уради за тај новац", додаје Кнежевић. 

Због боље наплате доприноса, од почетка године за исплату пензија је из буџета повучено 17 милијарди динара мање. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара