Јелашић: Јачање динара и веће инвестиције

Уколико буде постигнут договор са Међународним монетарним фондом може се очекивати више инвестиција и јачање динара у Србији, оценио је гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић.

Јелашић је, гостујући на РТС-у, навео пример Мађарске која је након договора са ММФ и Европском унијом добила 20 милијарди евра и само дан после тога форинта је ојачала је од шест до седам одсто.

"Народна банка Србије ће и убудуће део девизних резерви упумпавати у тржиште како би оно функционисало и спречило појаву превеликих трговинских маржи", рекао је Јелашић.

Гувернер је, такође, истакао да је основни параметар који грађани треба да посматрају при штедњи инфлација, као и да се штедњом у динарима она побеђује, јер су динарске каматне стопе "увек веће него што је стопа инфлације у девизама".

Јелашић је рекао и да нижа каматна стопа не значи аутоматски јефтинији кредит, јер се грађани који се задужују по нижој каматној стопи у другој валути излажу "значајном каматном ризику".

"Динарски кредит је бољи, јер иако је нешто скупљи нема каматног ризика, а повлачење новца из банака условило је да кредити буду скупи", истиче Јелашић. 

Идуће седмице биће познато колико је укупно средстава подигнуто из банака од почетка пада динара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи