Вулин: Они који послују у сивој зони једу живот и будућност грађана

Закључно са 21. октобром ове године доприноси у ПИО Фонду већи су од предвиђеног плана за 5,6 милијарди динара, што значи да држава све мање повлачи дотације из буџета за исплату пензија, изјавио је министар за рад Александар Вулин. Додаје да је у 2015. године у раду на црно затечено више од 16.000 радника, а ове године 13.102.

"То је резултат борбе против сиве економије. Захваљујући томе ми смо у овој години повукли 17,4 милијарде динара за дотације", рекао је Вулин на конференцији о сивој економији у организацији магазина Њузвик.

Како је навео, са оваквим повећањем доприноса у ПИО фонду, до краја године ће 35 одсто дотација за пензије бити из буџета, а све остао ћемо зарадити.

Он је навео да је борба против сиве економије јако важна јер како је истакао нелојална конкуренција убија оне који желе легално и регуларно да послују.

"Морамо се изборити да помогнемо ономе ко жели да регуларно послује да му му се такво пословање исплати и буде награђен за то што послује тако", рекао је Вулин.

Он је навео да у Инспекцији рада има 242 инспектора који треба да контролишу 300.000 привредних субјеката.

Како је рекао, у првих девет месеци ове године обављено је 40.772 надзора у којима је затечено 13.102 радника који су радили на црно.

На основу решења инспектора, 10.975 људи је запослено на неодређено време.

Како је рекао, од 592 непријављена субјекта, само је 41 престао да ради, а сви остали су отишли у АПР и регистровали се.

"Они који послују у сивој зони једу живот и будућност грађана"

Вулин је рекао да у односу на претходне године имамо бољи инспекцијски надзор.

Како је рекао, 2015. године у раду на црно затечено је више од 16.000 радника, а ове 13.102.

У току прошле године запослено је више од 6.000 њих након инспекцијског надзора, док је ове запослено знатно више - 10.975 након интервенције инспектора.

"Потребна је већа мотивација, већи број инспектора и надамо се да ћемо добити сагласност да повећамо број инспектора", рекао је Вулин истичући да је приметно да се на сузбијању рада на црно ради доста успешније него претходних година.

Он је рекао да се инспектори након обављеног првог надзора враћају након одређеног времена код послодавца да би проверили да ли послују у складу са прописима и да је утврђено да је неколицина радника из легалних токова опет пребачена у сиву зону односно наставила да ради на црно.

Како је прецизирао, код 569 послодаваца више од 3.000 радника је радило на црно, од чега је 2.829 запослено.

Након другог надзора утврђено је да је 2.053 наставило да ради, а 221 лице је поново одјављено и наставило да ради на црно.

Министар је рекао да би требало омогућити друштвено одговорним компанијама које се баве хуманитарним активностима олакшице када је реч о порезу и ПДВ-у, јер ће управо тако растеретити буџет Србије.

"Надам се да ћу успети да се изборим са тим како би се помогло онима који су друштвено одговорни да осете корист за добро сто су урадили", навео је Вулин.

Он је поручио да је борба против сиве економије јако важна, с обзиром да они који не плаћају порез и послују у сивој зони, како каже, "једу живот и будућност" грађана.

"Пре или касније тај човек ће доћи у ситуацију да треба да оде у пензију и када треба да буде заштићен од своје државе, а ми ћемо само да раширимо руке и кажемо - али ви не постојите ни за пензиони фонд ни за здравствено осигурање, ваш живот су појели скакавци. То је свакако страшно и важно је борити се са тим", казао је Вулин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара