Недимовић: Циљ нам је прерада и извоз воћа

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је у Лесковцу да ће држава убудуће више улагати у пољопривредне производне капацитете.

Министар Недимовић је, током посете хладњачи "Вулекомерц" у селу Шишинцу код Лесковца, која је изграђена у оквиру данског програма за развој воћарства "Fruits&Berries", оценио да ће српски пољопривредници много више зарађивати ако продају готове производе него сирово воће.

"Циљ нам је да не продајемо сирово воће, него да прерадимо па да извеземо. Овај пројекат је вредан 8,5 милиона евра, а већ смо за две године његове реализације извезли робу у вредности од седам милиона евра. Приход од продаје сировог воћа је 1,3 милиона евра, а од прерађеног 5,6 милиона евра и зато ћемо још више улагати у производне капацитете", нагласио је министар Недимовић.

Недимовић је посебно истакао да је пројекат Краљевине Данске и Министарства пољопривреде "Fruits&Berries", један од најбољих пројеката спроведених у Србији.

Отправник послова данске амбасаде Мортен Сковгард Хансен, изјавио је да је пројекат допринео развоју воћарства на југу Србије.

"Допринели смо развоју овог дела Србије, пре свега запошљавању радника. Поред тога, задовољни смо што смо обучили велики број људи и што је успостављена боља сарадњу међу произвођачима", казао је Мортен Сковгард Хансен.

Реализацијом програма "Fruits&Berries" у последње три године на југу је отворено 70 хладњача, погона за топлу прераду и складишних објеката. Посао је у оквиру пројекта добило 820 људи од чега су две трећине жене.

Власник хладњаче "Вуле комерц" у Шишинцу Вукашин Ђорђевић, рекао је да не би успео да изгради хладњачу да није било данског програма помоћи воћаима.

"Добро је што на само пар стотина метара од хладњаче су воћњаци наших коопераната такода немамо проблем са сировином", оценио је Вукашин Ђорђевић.

Министар Бранислав Недимових ће након Лесковца посетити воћаре у Житорађи који су такође изградили хладњаче преко програма "Fruits&Berries".

Пројекат Краљевине Данске и Министарства пољопривреде вредан је 8,65 милиона евра и спроводи се у Јабланичком, Пчињском, Нишавском, Топличком и Пиротском округу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се