Чадеж: Без статистике привреда и улагачи не могу да планирају

О побољшању квалитета статистичких информација, коришћењу свих расположивих извора, о мањој оптерећености статистике, али и истовременом повећању њене ефикасности, разговарало се на скупу "Заједнички пут удружене државе ка ефикасној и издрживој сарадњи".

У организацији Републичког завода за статистику и Привредне коморе Србије овај први међуресорски састанак треба да допринесе повезивању државних органа како би се на виши ниво подигао статистички информациони систем Србије.

Директор Завода Миладин Ковачевић у изјави за Танјуг подсетио је да статистика, као основна претпоставка за доношење одређених политика, планирање и обавештење о свим релевантним чињеницама, сада улази у нови фокус и да има и већу одговорност и нове изворе података.

"Ту су сада пре свега административни извори података, класична стандардна статистичка истраживања, али и приватни извори, као и нови ветар који долази из европских институција и наш статистички систем то мора да прати и да се прилагођава", рекао је Ковачевић.

Прилагођавање је потребно, додао је, и по задацима које подразумевају процеси придруживања ЕУ, а за Србију је ту посебно битно поглавље 18 које се бави статистиком, али и остала поглавља где статистика учествује тиме што обезбеђује податке.

Он је додао да је РЗС иницирала промене закона о званичној статистици у Србији а како би се обезбедио виши ниво независности и јача кординациона улога статистике у складу са европском регулативом о званичној статистици и европским кодексом.

Председник ПКС-а Марко Чадеж рекао је да се Комора придружила организацији овог скупа, јер је препознала значај удруживања који води ка ефикасној сарадњи.

Како је рекао, без поузданих и обједињених база које су упоредиве, ни привреда ни инвеститори не могу квалитетно да планирају и доносе квалитетне одлуке, те би, додаје, и друге институције у Србији требале да функционишу као РЗС, који је доста унапредио свој начин пословања и ускладио га са ЕУ стандардима.

Иначе, како је навео Ковачевић, на данашњем скупу учествују представници државног, приватног и невладиног сектора, као и академских институција, а циљ је скупа да допринесе подизању свести о томе да су неопходни сарадња и прилагођавање статистике у Србији европским стандардима и стратегији развоја статистике до 2020. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво