Мали: Београд инвестициона капија Србије

Градоначелник Синиша Мали поручио је на форуму да је Београд у правом смислу инвестициона капија Србије и позвао све заинтересоване да дођу и инвестирају у Београд и Србију.

Отварајући Форум "Београдски инвестициони дани", Синиша Мали је истакао да се тај скуп одржава у узбудљивом тренутку развоја престонице какав, како каже, није виђен у протекле три деценије.

"Београд који видите данас је значајно другачији од Београда који сте могли видети пре само три године, а, усуђујем се да кажем, и тек најава онога што ће бити за две, три или пет година", истакао је Мали.

Београд, додао је, није само домаћин, већ је и активни учесник и носилац пројеката који ће бити представљени на форуму, истакавши да српска престоница са највећим инвестиционим портфолиом у региону има шта да понуди.

"Захваљујући подршци коју нам даје Влада Србије, на челу са премијером Александром Вучићем, која нам је обезбедила политичку стабилност и са којом успешно сарађујемо на великим пројектима, можемо да вам гарантујемо сигурност инвестиција", поручио је Мали.

Мали је оценио да Београд и Србија имају значајне компаративне предности у односу на државе у региону, истичући да је Београд данас град са најперспективнијим међународним аеродромом у региону, који је дом најбрже растућој авио компанији у региону "Ер Србији", и у којем се укрштају европски коридори са кинеским путом свиле.

Такође, навео је да Београд и Србија нуде убрзане процедуре издавања дозвола и озбиљан систем новчаних и неновчаних подстицаја.

Из Србије се, захваљујући широкој мрежи споразума о слободној трговини и заштити и подстицању улагања, пружа приступ тржишту од преко 3,5 милијарде становника, у седам од 10 највећих економија на свету, подвукао је Мали.

"Због свега тога, не постоји атрактивнија дестинација за инвеститоре од ове, због чега смо вас позвали и драго нам је да сте се одазвали у оволиком броју", рекао је Мали.

Он је указао да су пројекти ове године разноврсни - од пројеката саобраћајне инфраструктуре, попут реконструкције Старог савског моста, изградње постројења за прераду отпадних вода у Великом Селу, до атрактивних пројеката јавно приватног партнерства у области јавне расвете и подземних гаража и развоја атрактивних локација попут Депоа или друге фазе Прокопа.

Како је рекао, у Беоргаду се ниакда није више радило, наводећи као пример фабрику Меита, која се гради у Обреновцу.

"То је прва фабрика која се гради после 2006. године и захваљујући сасрадњи са владом, градом и општином Обреновац инвеститор је донео одлуку да дуплира капацитете. Имаћемо за пар месеци отварање првог дела фабрике, а затим и другог , где ће бити запослено 1.400 људи.

То је пример како се понашамо данас", рекао је Мали.

"У Београду се никад није више градило" 

Градоначелник је истакао да је у Београду први пут број незапослених смањен на мање од 100.000, захваљујући мерама активног запошљавања.

"Голим оком је видљиво да се у Београду никад није више градило, дизалице и кранове можете видети свуда од Славије до Калемегдана", рекао је Мали прецизирајући да у Београду постоји висе од 500 активних градилишта.

"Даљом координацијом са Републиком, уз институционалне реформе које спроводимо на нивоу града, уверен сам да можемо да створимо још више радних места и допринесемо економском напретку Србије", подвукао је Мали.

Он је казао и да је за последње три године враћено више стотина милиона евра заосталих дуговања претходне градске власти и смањен дефицит скоро четири пута, док су скоро сва градска предузећа профитабилна, а град је добиои и кредитни рејтинг Б1 са позитивним изгледом.

Све то, додао је, потврђује репутацију Београда у међународној пословној заједници и поверење које инвеститори имају у нашу политику фискалне консолидације.

Наводећи да Београд генерише 40 одсто републличког БДП-а, Мали је рекао Београд нуди помоћ и подршку свим локалним самоуправама у Србији.

Та помоћ, додао је, може бити новчана, кроз јавне услуге комуналних система попут градског превоза или водовода, а може бити и техничка, у виду припреме пројеката и подршке стварању одговарајућих институционалних структура.

"Свесни смо да без јаког локала нема ни јаке државе, а без јаке државе, нема ни јаког Београда", рекао је Мали.

"Надам се да ће Београдски инвестициони дани постати још једна манифестација која ће нас традиционално окупљати сваке године, наредне у реконструисаном Сава Центру. Надам се да ћете ове године, као и прошле, и сваке наредне, на овом скупу идентификовати атрактивне пројекте у које ћете успешно инвестирати", закључио је Мали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се