Станови на добош, ноћна мора кредитних платиша

Расте број станова који се налазе на добошу, јер је због неплаћања рата кредита банка покренула хипотеку. Ипак, у укупном броју стамбених кредита то је још мали број. Имају ли банке рачуницу и стрпљења пре него што раскину уговор са клијентом и одузму му некретнину?

Са датумом јавне продаје и почетном ценом у огласима и станови и куће. Активирана хипотека је ноћна мора кредитних платиша, а у удружењу "Ефектива", иако не воде званичну евиденцију, кажу све је више оних који рате не могу редовно да плаћају.

"Два до три позива дневно се тичу те проблематике, да ли је хипотека већ активирана, или је ту већ нека непосредна опасност да ће доћи до активирања хипотеке. Ти позиви су све учесталији, што је и логично, јер се ми бавимо кредитима у швајцарским францима", каже Дејан Гавриловић из Удружења банкарских клијената "Ефектива".

У Националној корпорацији за осигурање стамбених кредита имају прецизне бројеве. Осигуравају око 90.000 стамбених кредита, а 1.100 кућа и станова је отишло на добош у последњих дванаест месеци.

Владимир Видојковић из Националне корпорације за осигурање стамбених кредита каже да, ако се погледа последњих пет година, тај број доспелих кредита је већи из године у годину и, поредећи га са укупним бројем стамбених кредита, он је још на ниском нивоу.

"Према нашим подацима, продато је до сада 58 непокретности, што је повећање у односу на 2015. годину, али не значајно повећање, претходно је било 48", каже Видојковић.

Свака банка има своју политику и границу за покретање хипотеке. Упућени тврде да су углавном сличне и да им је заједничка флексибилност – када одлучују да дуг наплате продајом непокретности.

"То је онај крајњи случај када не постоји ниједно решење да ће клијент икада бити у стању да настави да отплаћује кредит, онда она покушава, чак и тада ће покушати још нешто како би помогла клијенту, али ако баш не може, онда она покреће процедуру одузимања стана", каже др Исмаил Мусабеговић из Београдске банкарске академије.

Осим што им продаја непокретности није у опису основног посла, банке због још једног разлога одлажу активирање хипотеке.

"Било које излагање јавности потеза банака који условно иду на штету, иако је то нормалан правни поступак одузимања стана, то ниједној банци не одговара, јер утиче на репутацију", каже Мусабеговић.

И удружења која штите права клијената банака и стручњаци сагласни су да, ако дође до кашњења отплате, једини лек је одлазак у банку. Пре покретања хипотеке, саветник може да понуди широк спектар мера: од замрзавања кредита, смањења рате до рефинансирања кредита.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво