Пословни форум Србија–Словенија

Премијер Александар Вучић је на пословном форуму Србија–Словенија оценио да добру шансу за унапређење економских односа две земље види у војно-економској сарадњи и у туризму. Председник Владе Словеније Миро Церар је истакао да постоји велики потенцијал за унапређење сарадње две земље. Председник ПКС Марко Чадеж је истакао да су привреде две земље одувек биле повезане, и да се нада да ће већ ове године трговина достићи више од милијарду евра.

Александар Вучић је, говорећи пред учесницима Форума у Привредној комори Србије, нагласио да две земље немају никаквих политичких препрека, да имају добре, искрене и пријатељске односе.

Премијер Вучић је указао да има више области у којима очекује већи развој, додајући да може бити остварена боља војно економска сарадња.

"Плашим се да ће у будућности бити још веће тржиште за ту робу. Мислим да ту имамо изванредан простор за сарадњу", нагласио је Вучић. 

Указао је да је друга област у којој постоји велики простор за сарадњу туризам, те је позвао словеначке инвеститоре да погледају српске бање.

Вучић је подсетио да у Србији постоји Врњска бања са водом од 116 степени, температура којој ниједна у свету није ни близу, а истовремено Србија губи 140 литара у секунди те воде, коју не користи ни за шта.

"Потребни су нам ту помоћ и знање Словеније", казао је премијер Србије.

Изјавио је и да постоји потенцијал и у агрокомплексу, додајући да му је драго што су министри пољопривреде имали добре разговоре. 

Изразио је уверење да ће могућност дугорочног закупа земљишта допринети развоју свих индустрија.

Такође је казао да постоји шанса и у заједничком изласку на трећа тржишта, посебно када је реч о војној индустрији, али и другим економским гранама.

Поред тога, сматра да би био користан и заједнички програм за туристе из других земаља.
На крају је Вучић подсетио да ће Србија имати минималан дефицит крајем године. 

"Дефицит неће ићи ни једног тренутка преко 1,7 или 1,8 одсто, а биће и значајно мањи. Превиђа нам се стопа раста од 2,7, а мислим да ће до краја године бити 2,8 одсто. Догодине се предвиђа да раст буде 3 осто, а мислим да ће бити и више", наласио је Вучић.

Српским компанијама које улажу у Словенији рекао је да су добродошле у владу Србије, јер сматра да постоји добар контакт са словеначким колегама у случају проблема.

Вучић је изразио посебно задовољство због великог броја присутних министара у ПКС-у, рекавши да је то још један доказ обостране заинтересованости за сарадњу.

Словенија је, како је подсетио, међу првих десет највећих спољнотрговинских партнера и инвеститора, а словеначке компаније у Србији запошљавају око 25.000 људи.

"Желим да дуго остану у Србији и праве озбиљан профит, а с друге старне, кренуле су и српске инвестиције у Словенију", објаснио је Вучић. 

Церар: Влада Србије постиже добре економске резултате

Председник Владе Словеније Миро Церар похвалио је економске резултате које постиже Влада Србије на челу са премијером Александром Вучићем, истичући да постоји велики потенцијал за унапређење сарадње две земље.

Церар је на пословном форуму Србија–Словенија рекао да он и Вучић покушавају да ураде све за напредак своје земље и народа, као и да разумеју да су промене у друштву брзе и да морају ићи у корак са временом.

“Заседање две владе потврђује добре пријатељске односе две земље”, нагласио је Церар, истичући да владе Србије и Словеније у свим областима траже могућности за партнерство.

Он је истакао да је природно да се фокусирају на сарадњу у економији и на сарадњу у многим другим областима у друштву.

“Обе земље имају лепа природна богатства”, нагласио је Церар, додајући да у Србији има више од 1.000 словеначких предузећа, која запошљавају око 25.000 људи. 

Он је рекао да се робна размена две земље константно повећава и да је сада на нивоу од око 300 милиона евра, и да би могла да буде већа.

Додао је да се појављују и српски инвестотори у Словенији, и то са веома одговорним приступом.

“"Најважније је да привредници јачају сарадњу. Ако будемо градили пријатељске односе два народа, обе државе ће просперирати од те сарадње”", навео је Церар.

Нагласио је да у многим областима постоји потенцијал за сарадњу, а посебно у области дигитализације, али и у сточарству и туризму.

"“Можемо у туризму заједнички наступити на трећим тржиштима и понудити заједничке аранжмане и разгледање региона"”, додао је Церар. Он је на крају обраћања поручио – држи се новог пута и старог пријатеља.

"Привреде две земље одувек биле позитивне" 

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је, отварајући Пословни форум Србија–Словенија у Београду, истакао да су привреде две земље одувек биле повезане, и да се нада да ће већ ове године трговина достићи више од милијарду евра. 

Марко Чадеж је, у свом излагању, рекао да је сваке године све више учесника на форумима и све више послова који се склапају, што показује да постоји велико интересовање.

Чадеж је подсетио да је Словенија у Србији међу првих десет трговинских партнера, а међу инвеститорима, са обимом од 1,2 милијарде евра, испред ње су само Италија и Аустрија.

"За Србију је Словенија увек била у много чему узор и њена искуства су драгоцена. У многим стварима је Словенија у бившој Југославији предњачила, па тако и у малим и средњим предузећима, и то у време када се на приватнике није гледало благонаклоно", указао је Чадеж.

Чадеж је рекао да је и у одлуци да крене европским путем Словенија предњачила, у време када се политика осталих водила око неких других тема.

Такође и у туризму, како је констатовао, Словенија предњачи са одличним резултатима, али и у свести о потреби улагања у заштиту животне средине.

Својим успешним пословањем словеначке фирме су промовисале Србију као пословну дестинацију, нагласио је Чадеж, додајући да су Словенци на време дошли на наше тржиште, препознали његов потенцијал, и укључили у приватизацију, али и почели да граде успешне приче.

"Иако српски извоз у Словенију полако расте, наша жеља и интерес јесу да у трговини превазиђемо дефицит, да размену уравнотежимо, да српска роба буде на словеначком тржишту и да доведемо још инвеститора из Словеније, али и српских инвеститора на словеначко тржиште", указао је он.

Такође је истакао да је циљ и да мала и средња предузећа из Србије уђу у добављачке ланце словеначких фирми, те да заједно озбиљније кренемо у инфраструктурне и бизнис пројекте којима бисмо градили још боље везе, али и заједнички наступ на трећим тржиштима, и да заједничком туристичком понудом привучемо туристе.

Председник Привредне коморе Словеније Марја Мачкошек је оценио да је данашње заједничко заседање влада прилика да се привредне коморе информишу о пословним могућностима, те упозоре на потребе привреде, као и да захтевају стварање стимулативног окружења у нашим државама.

"Сада је време да политика узврати услугу", уверен је Мачкошек.

Мачкошек је рекао да је Словенија данас у одличном економском стању, са добрим изгледима за будућност, то јест растом изнад просека ЕУ.

Ти добри резултати се, како је додао, темеље на разуђивању привреде, санацији банкарског система и виталности словеначког извоза.

"Нажалост, политика не прати привреднике довољно брзо. Опорезивање није стимулативно, као ни законодавство", критиковао је председник Привредне коморе Словеније.

"Свесни смо да нисмо држава ни економија ниских цена, али желимо да будемо актрактивни и агилни. Повећана додатна вредност, конкурентност и иновативност словеначке економије одражава се и на Србију. Прошле године је достгнут највећи обим размене", навео је Мачкошек.

"Србија девети највећи спољнотрговински партнер Словеније" 

Мачкошек је додао да је Србија девети највећи спољнотрговински партнер Словеније, а да својим инвестицијама словеначке фирме и даље осигуравају више десетина хиљада радних места.

Говорећи о ЕУ, он је казао да се Унија налази на раскрсници, и да се чини да европски народи мање у њу верују, али да Словенија заступа став да је за опастанак и проширење ЕУ допринос благостању.

Мачкошек је додао да словеначки привредници желе да ојачају свој положај на тржишту Србије, а предност је што се привредници разумеју и познају.

Иначе је на пословном форуму, како је саопштено, заказано 150 пословних разговора.
Трговинска размена Словеније и Србије од јануара до августа је износила 623,7 милиона евра и бележи повећање од 9,9 одсто у односу на исти период прошле године.

Извоз Србије у Словенију износио је 281,6 милиона евра, што је раст од 12,3 одсто, а увоз из Словеније је повећан за осам одсто у односу на исти период 2015. године, и износио је 342,1 милион евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи