Пирот међу 30 најбољих слободних зона на планети

Већ четврту годину за редом Слободна зона Пирот, по оцени једног од најпрестижнијих светских магазина, нашла се на листи 30 најбољих слободних зона на планети. То признање додељено је пре свега због раста промета и привлачења нових инвестиција.

Од дасака из Пирота праве се еколошке играчке за Икеине продајне објекте. Фирма "Ирелy", која има две фабрике у Бугарској, пре неколико дана отворила је и производни погон у Слободној зони Пирот. За почетак је запослено десетак радника.

"Од следећег месеца требало би да почне да ради и друга смена. Тако да би негде укупно у овој почетној фази имали око тридесет радника. Планира се да се и ту затвори тај циклус производње - израда пелетаре и израда крајњих производа", каже Новица Стојчев, менаџер производње у компанији "Ирелу".

Управо због привлачења нових инвестиција, али и због раста промета "Слободна зона Пирот" нашла се на листи 30 најбољих на свету по оцени магазина Фајненшл тајм. У зони тренутно ради скоро 6.000 радника, а годишњи промет је 800 милиона евра.

"За нас је то једна дивна референца, а за наше будуће кориснике доказ да у 'Слободној зони Пирот' могу да добију најбоље услове за пословање, да ми имамо стандарде квалитета и да они могу да добији праву услугу на правом месту", каже директор "Слободне зоне Пирот" Драган Костић.

Пирот је један од првих градова Србије који је добио сертификат о повољном пословном окружењу. На последњој седници Скупштине града усвојен је сет мера за развој предузетништва.

"Помоћ ће се додељивати привредним субјектима који су регистровани на територији нашег града при изградњи објеката у виду ослобађања од такси, доприноса и накнада, за рок од три године", каже помоћник градоначелника Пирота Александар Ћирић.

Због све већег интересовања инвеститора у "Слободној зони Пирот" остало је слободно још свега неколико хектара. Већ се размишља о новој локацији која ће бити тик уз новоизграђени ауто-пут на Коридору 10.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара