Недимовић: Омогућен извоз јагњећег и говеђег меса у Кину

У Београду сутра трећа заједничка седница влада Србије и Словеније и Пословни форум Србија-Словенија. Уочи тих догађаја о сарадњи у аграру у Руми су разговарали српски и словеначки министар. У петак потписан сертификат са Кином о извозу јагњећег и говеђег меса, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.Са немачком компанијом "Тенис" још нису завршени технички разговори.

"Три фирме из Србије су обезбедиле сертификат, две из Војводине и једна уз централне Србије за извоз говедине и јагњећег меса", рекао је Недимовић приликом обиласка компаније за производњу воћа "Донера", са министром пољопривреде, шумарства и хране Словеније, Дејаном Жиданом.

Он је додао да се са Кином преговара и о сертификату за извоз млека и делова свињског меса и других производа.

"Тржиште нам је најважније, можемо да имамо свега, а ако не можемо да пласирамо немамо перспективу", рекао је Недимовић.

Он је истакао да је ових дана интензивно разговарао са амбасадорима више земаља да би утврдио какве су могућности за извоз. 

Са немачком компанијом "Тенис" још нису завршени технички разговори и не зна се да ли ће бити потписан уговор и колико ће бити вредна та инвестиција, рекао је министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић. Каже да прича да "Тенис" долази сутра није тачна. 

"Немачка компанија је заинтересована за оснивање 10 фарми, а вредност једне је око 20 милиона евра", рекао је Недимовић.

Дејан Жидан, министар пољопривреде, шумарства и хране Републике Словеније, каже да ће заједничким наступом на тржишту Европе доћи до обостраног напретка.

"Развијањем руралних средина и помагање младим пољопривредницима део су настојања која ће бити заједнички реализована", каже Жидан.

Истиче да Словенија коодинира рад између 16 европских држава, Србије и Кине,и било би им драго да имају подршку Србије.

Недимовић је додао да је компанија "Тенис" потребна Србији, "јер нема довољно прасића и генетског материјала".

Министар Недимовић је негирао приче да Србији не треба фарма свиња, зато што не извози то месо.

"Сада извозимо у Русију, а термички обрађено можемо да извозимо и у Европску унију", рекао је Недимовић и додао да би локације за фарме могле бити у општинама Зрењанин и Житиште.

Пројекат "Тенис" започет је у децембру 2014. и према потписаном меморандуму о разумевању, та компанија је заинтересована за изградњу 20 фарми у Србији. 

Према том документу, свака фарма би имала 2.500 крмача и годишње би испоручивала 65.000 товљеника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи