Мере државе за образовање и запошљавање програмера

Државна секретарка у Министарству за трговину, туризам и телекомуникације Татјана Матић каже за РТС да ће једна од главних мера за подстицање ИТ индустрије бити брендирање српских производа. Кадрова немамо, а оне које имамо - морамо да задржимо, истиче Матићева.

Држава је припремила програм подстицајних мера за ИТ сектор које ће петоструко увећати број програмера до 2020. године, истиче Татјана Матић.

"Развој ИТ индустрије је један од стратешких приоритета у раду Владе и након изношења програма у Скупштини имали смо прилику да схватимо колико је значајна ова индустрија", истакла је државна секретарка и додала да се проблем посматра са дугорочног и краткорочног аспекта.

Према њеним речима, једно од решења је и повећање уписних квота на факултетима.

"Међутим, то неће решити проблем уколико не повећамо капацитет ученика који могу да се упишу на ове факултете, а то се може постићи увођењем информатике у основне школе као обавезног предмета", напомиње државна секретарка. 

На краткорочном плану резултат може дати мера преквалификације, указује Матићева и додаје да она може трајати од шест до девет месеци.

Једна од кључних мера ће бити и брендирање наших производа, истакла је државна секретарка и додала да постоји идеја да се направи производ "Хај-тек Србија" који би, како каже, био један добар извозни производ.

Најаву субвенција за шест страних компанија у ИТ сектору нису поздравиле домаће компаније, истичући да их то ставља их у неравноправан положај на тржишту на којем је хроничан мањак квалификованог кадра. 

"Овде је реч о Закону о страним улагањима и уредби која је донета пре неколико година, која је превазиђена", напомиње Матићева.

Према истраживању Светског економског форума, Србија је једна од водећих земаља из којих ИТ стручњаци и електроинжењери напуштају земљу.

"Кадрова немамо, а оне које имамо морамо задржати", истиче државна секретарка.

"Србија улаже 62 евра по глави становника у ИТ сектор, свет много више. У рангу смо са Румунијом и Бугарском, док Хрватска издваја 200 евра. Држава мора више да улаже", закључила је Матићева. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво