Нафтне компаније не очекују велике ценовне скокове

Од краја септембра и договора чланица ОПЕКА - земаља извозница нафте да ће смањити производњу, цена сирове нафте је углавном расла. Барел кошта од 51 до 53 долара, што је и 10 долара више него летос, због чега поскупљују и деривати на пумпама. Иако је светско нафтно тржите ојачало, у нафтним компанијама не очекују велике ценовне скокове.

Таксиста из Београда Горан Милековић прати кретања на нафтном тржишту јер му она директно утичу на посао. Користи, каже, попусте које дају пумпе и свакодневно прави калкулације.

"За пун резервоар треба ми седам хиљада динара, али нема шансе да за толико сипам. Сипате за хиљаду, хиљаду и по динара, с тим што таксисти имају картице, разне попусте. Мени ауто троши осам литара градске вожње на сто километара. Морате да сипате за хиљаду и по динара сваки дан, то је од прилике десет литара", каже Горан.

Из нафтних компанија подсећају да је исти скок цена нафте био у јуну. Иако цене деривата диктирају светске берзе, понуда, тражња и курс долара, на пумпама до краја године не очекују велики скок малопродајних цена.

"Свакако да ће се та промена одразити и на промену цене горива и у Србији али то никада није драстично и драматично . Ево на пример цена сирове нафте од фебруара до данас је повећана за око 60 одсто. Ни случајно деривати нису толико скупљи. Скупљи су свега осам до 10 процената", каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије. 

Прошле године, због суноврата цена нафте, сви светски произвођачи смањили су инвестиције у истраживања и нове бушотине. Очекују постепени опоравак.

"Не очекујемо да ће цена барела у наредном периоду падати. Све светске анализе показују да ће у наредне три године барел коштати између 50 и 60 долара", каже Андреј Куку, генерални директор "Лукоил Србија".

Већ две године цене нафте су под притиском јер је понуда већа од потражње. Земље извознице нафте договориле су се да смање производњу за 700 хиљада барела дневно, како би подстакле раст цена сирове нафте. Питање је када ће то и реализовати, јер је почетком године један такав покушај пропао.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво