Вучић: Незапосленост испод 12 одсто пре краја мандата

Срећан сам што Србија све чешће побеђује регионалну конкуренцију у привлачењу страних инвеститора, поручио је премијер Србије поводом потписивања Споразума о изградњи фабрике ауто-компоненти немачког инвеститора "Кромберг и Шуберт" у Крушевцу.

У Крушевцу је потписан споразум између Владе, инвеститора и градске управе о изградњи фабрике за производњу аутомобилских компоненти "Кромберг и Шуберт".

Тиме је званично почела реализација велике гринфилд инвестиције вредне 29 милиона евра, у којој ће у наредних пет година бити посла за 2.500 људи.

Потписивању споразума су присуствовали председник Србије Томислав Николић, делегација Владе предвођена премијером Александром Вучићем и амбасадор Немачке Аксел Дитман.

"Срећан сам што Србија све чешће побеђује конкуренцију у региону у привлачењу страних инвеститора", рекао је премијер Александар Вучић у Крушевцу и поручио да ће "стопа незапослености пре краја мандата Владе бити испод 12 одсто", што је на просеку земаља Европске уније.

"Побеђујемо конкуренцију и захваљујући добрим, марљивим и посвећеним људима", рекао је Вучић и указао да је за Србију веома важно да сваког дана смањује незапосленост.

Вучић је, у обраћању поводом потписивања Споразума о изградњи фабрике ауто-компоненти немачког инвеститора "Кромберг и Шуберт" у Крушевцу, рекао да је то изгледало као немогућа мисија и празна прича, али да је чињеница да је са 26,5 одсто, колика је била пре три године, стопа незапослености смањена на 15,2 одсто.

Премијер је истакао да је потписивање уговора са немачком компанијом веома важно за целу Србију, а не само за Крушевац и Расински округ, јер ће нова фабрика омогућити запослење за 2.500 радника, који ће производити делове за аутомобилске гиганте попут "Дајмлера", БМВ-а и "Фолксвагена".

Вучић је додао и да је на састанцима са представницима те компаније поручио да ће Србија дати много боље услове од било које земље у окружењу.

"Срећан сам што је Србија победила и што Србија све чешће побеђује конкуренцију у региону. Побеђујемо и захваљујући добрим, марљивим и посвећеним људима", рекао је Вучић и замолио представнике компаније да размишљају и о улагању у остале градове, попут Краљева, Крагујевца и Јагодине.

Премијер је нагласио да ће Србија поново понудити за десет одсто боље услове од осталих.

Додао је да се поноси тиме што је Влада у пројекат са "Кромберг и Шубертом" уложила као подршку 9,5 милиона евра.

"Када будете кренули у регрутовање људи, видећете да сам говорио истину. Овај град је препун инжењера и машинских техничара, радника жељних да се доказују. Онда ћете брже-боље тражити састанке за нове фабрике у неком од других градова Србије", рекао је Вучић.

Србија жели још немачких компанија, закључио је председник владе и поручио да ће Влада свој посао обавити ваљано и у интересу државе, грађана и инвеститора.

"Отварање фабрике права мера односа Немачке и Србије"

Председник Србије Томислав Николић је истакао да је отварање фабрике компаније "Кромберг и Шуберт" у Крушевцу права мера садашњих односа Србије и Немачке.

Истакао је да треба живети у садашњости и будућности и сарађивати како би људи живели боје.

"Србија се четири године извлачи из невоља у које је сама себе довела", рекао је Николић и додао да је очигледно да је поверење које Србија има у свету утицало на власника немачке компаније да уложе у Србији.

Истакао је да му је захвалан што није тражио унапред све уговорене подстицаје за отварање радних места и што ће, вероватно, отворити више радних места него што је планирао.

Николић је одговарајући на питања о кандидатури за председника, рекао да још не размишља о томе. Одлуку није донео, па није ни тражио било чију подршку, истакао је. Уверен да је добро радио и да у овом тренутку то нико не би могао боље од њега.  

Амбасадор Немачке у Србије Аксел Дитман је изјавио да су немачке компаније у Србији уложиле 1,8 милијарди евра и да запошљавају 30.000 људи.

Изразио је задовољство што је још једна немачка компанија дошла у Србију и додао да очекује да ће се број немачких инвестиција повећати.

Дитман је оценио да је Србија покренула значајне економске реформе и да је потребно да тако настави, а, како је додао, важна је владавина права како би инвеститори имали поуздано и стабилно пословно окружење.

"Ако се тако настави, инвестиције ће у већем броју стићи у Србију", рекао је Дитман и оценио да су реформе суштина европских интеграција и да Немачка подржава Србију на том путу.

Уговор о додели подстицаја за изградњу фабрике компаније "Кромберг и Шуберт" у Крушевцу потписали су министар привреде Горан Кнежевић и власник компаније Ханс Ото Кромберг, а Меморандум о улагању у Крушевац градоначелник тог града Драги Несторовић и представници компаније.

Град Крушевац је за изградњу фабрике обезбедио парцелу од 6,2 хектара на локацији Коњички клуб на Старом аеродрому и обезбедио пратећу инфраструктуру, неопходне прикључке за почетак градње, реализацију пројекта и почетак рада будућих постројења.

Како је наведено у писму о намерама, које је инвеститор упутио Граду, у првој фази градиће се 18.000 квадрата производног погона и 3.000 квадрата за администрацију, а током пет година, колико траје прва фаза, биће упослено 2.500 радника, а у другој фази још 1.500 радника.

"Кромберг и Шуберт" је породична компанија која се бави аутомобилским компонентама, а водећи је глобални добављач жичних система, каблова и производа технологије бризгања. Запошљава више од 38.000 радника на преко 30 места у свету.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи