Кад се жирант непријатно изненади

Од укупног броја кредита у Србији, осам одсто или око 100.000 као гаранцију садржи и потпис жираната. Међутим, тај потпис није обична форма, већ јемство, па се многи жиранти непријатно изненаде када им банка активира административну забрану или чак запрети одузимањем некретнине.

Ако хоћеш да изгубиш пријатеља, позајми му новац. То се десило Александру Ивићу из Бановаца, чији је отац после смрти пријатеља наставио да отплаћује његов кредит. У међувремену, Александар је изгубио и оца и посао, али му је остао кредит очевог пријатеља. Сада је принуђен да распродаје имовину како би намирио наслеђени дуг.

Жирант Александар Ивић каже да продаје слику у нади да ће ипак скупити нека средства за следећу рату.

"Буквално брат, мајка и ја смо остављени на милост и немилост. Моја и братовљева плата су нам биле једина средства за отплату кредита, а, пошто смо остали без посла, бојим се да ће нам активирати хипотеку", каже Ивић.

Банке обично траже и јемство жиранта за нека краткорочна потраживања или куповину стамбеног и пословног простора. Ипак, главна гаранција није жирант већ хипотека на некретнину и добра процена кредитне способности.

Иван Смиљковић, члан Извршног одбора "Прокредит банке", каже да је жирант прихватљиво решење, али да не може да каже да је то правило по коме банка узима жиранте.

"Покушавамо да само на бази процене кредитне способности сваког поједниначног клијента одобримо те пласмане. Наравно, постоје кредити где су жиранти обезбеђење, али причамо о минималном броју кредита на нивоу банке", каже Смиљковић.

Када се исцрпе све могућности наплате дуга од клијента у проблему, који се састоје од преговарања, репрограма дуга и осталог – банка се одлучује да наплати дуг. Да ли се дуг наплаћује од главног дужника, јемца, или од оба заједно, банци је свеједно.

Зато је поверење приликом потписивања гаранције од пресудног значаја, како не би дошло до непријатних изненађења.

"Ако се деси да главни јемац плати за дужника обавезе, он има право регреса према главном дужнику. Али обично је главни дужник свакако неспособан да плаћа, и онда се жирант налази у незгодној позицији да нешто плаћа банци, а да то не може да наплати од главног дужника", каже Ђорђе Јокић, стечајни управник.

Осамдесетих година прошлог века, у некадашњој Југославији жиранти су били популарни и за потрошачке кредите, углавном за куповину намештаја, новог аутомобила, покућства. Међутим, иако је дуг често прелазио на терет јемца, они се нису љутили на пријатеље – јер је инфлација после годину или две обезвређивала рате. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи