(Не)коректне субвенције у ИТ сектору

Министарство привреде је одлучило да додели подстицајна средства за улагања шест страних компанија, међу којима је и софтверска компанија "Ендава" д. о. о. Београд. Иако одлука још чека одобрење Владе, прилично је уздрмала ИТ заједницу у Србији, тврде да се привилеговањем било које компаније из тог сектора ствара неједнака тржишна утакмица. И то на терену којем недостаје играча.

Они нису забринути за егзистенцију, јер у њиховом послу незапослених нема. ИТ стручњаке, баш зато, брине најновија вест из Министарства привреде.

"Савет за економски развој донео је препоруку да се доделе подстицајна средства за улагања шест компанија, међу којима је и 'Ендава' д. о. о. Београд, која ће у наредних неколико година уложити 4,3 милиона евра и запослити 324 нова радника на неодређено време. На основу тога, та компанија би могла да оствари право на подстицајна средства од 1.622.177 евра", наводе из Министарства привреде.

За милионске подстицаје могле су да се пријаве и домаће компаније, додају у Министарству. Али, ИТ стручњаци не праве разлику и сматрају да субвенционисање било кога ствара нелојалну конкуренцију на тржишту, којем мањка минимум 30.000 стручњака.

"Они не могу запослити те људе са тржишта, јер их на тржишту рада нема, само их могу запослити од других људи. Штета би могла да настане кроз то да друге фирме, због тога што немају субвенцију, не могу да понуде тако добре услове својим запосленима", каже Вукашин Стојков из "Стартита".

Министарство одговара: отворени смо за дијалог и подршку свакој доброј иницијативи, којих ИТ заједници не мањка.

"Свакако би додатна иницијатива била да, уколико држава долази, да на неки начин ојача ИТ сектор, да све ресурсе усмери на едуковање нових стручњака, којих ужасно много фали", истиче Стојков.

"Свесна недостатка кадрова у овом сектору, Влада је усмерила своје активности на јачање кадровског потенцијала кроз увођење дуалног образовања, не само у средњим школама већ и у високообразовним установама. Настојимо да анимирамо и академску заједницу, како бисмо што пре превазишли проблем", наглашавају из Министарства привреде.

Предлога за подршку ИТ сектору има и са стране.

"Што мање бирократије и што мање трошкова у пословању да се оспособи и да фирме у јавном сектору могу ефикасно да наплаћају своје услуге које испоруче у иностранству, а не да на њима дебело зарађују банке и државна бирократија. Такође, ове фирме у великој мери траже да се и порези и доприноси спусте, као што траже и остали предузетници у Србији", објашњава Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку.

Због одлуке о подстицајима, која је забринула ИТ заједницу, покренута је и петиција којом се тражи повлачење субвенција софтверској компанији. До сада ју је потписало три хиљаде људи забринутих за здравље, како се често назива, најздравије привредне гране у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво