Представници ЕУ: Србија спремна за преговоре о јавним набавкама

Шеф сектора за европске интеграције у делегацији Европске уније у Србији Радица Нусдорфер рекла је данас да је Србија технички спремна да у преговорима о приступању ЕУ отвори поглавље 5, о јавним набавкама, и да се извештај о напретку у тој области очекује следећег месеца.

"То ће бити тешко поглавље, очекује нас много посла", казала је Нусдорферова на конференцији у Београду о јачању одговорности и контроле у јавним набавка коју је организовала Управа за јавне набавке и Програм за развој УН.

Она је додала да треба побољшати конкурентност, транспарентност и спровођење закона на свим нивоима како би била успешнија борба против корупције.

Шеф Канцеларије Светске банке Тони Верхејен сматра да су професионализам и етика веома важни у спровођену поступака јавних набавки.

"Свако улагање у унапређење јавних набавки показало се вишеструко корисним и до сада је 3.000 људи обучено и добило сертификат о стручности за вођење набавки", казао је Верхејен.

Директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић рекао је да је систем јавних набавки у Србији значајно унапређен и да се сада само три одсто набавки обавља преговорима, за разлику од пре неколико година када је 50 одсто уговора склапано договором.

"Смањено је и просечно време трајања поступка, прошле године је било потребно 77 дана а ове 61 дан за реализацију поступка, а опао је и број поништених уговора. У последње две године успешно окончане набавке су са 86 порасле на 90 одсто", казао је Јовановић.

Јовановић је додао да је сада потребно више пратити реализацију уговора о набавкама и контролисати да ли се за дати новац даје најбоља роба или услуга.

"Циљ је да се достигне добра пракса ЕУ и да се за новац грађана добије најбоља вредност", казао је Јовановић и додао да се годишње из буџета државе и локалних самоуправа издваја три милијарде евра за јавне набавке.

Председница Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки Хана Хукић рекла је да је прошле године било 1.910 притужби, а ове до сада 1.200 и да је у просеку око 60 одсто било оправдано.

"Неправилности су углавном исте, а то су непрецизни услови конкурса, дискриминаторски критеријуми и незнање", каже Хукић.

Члан Савета Државне ревизорске институције (ДРИ) Гордана Тишма сматра да се у Србији не придаје довољно значаја интерној ревизији као контролном механизму и у јавним набавкама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво