Вучић: Све зависи од нас, наше марљивости, труда и енергије

У Кикинди је отворена француска фабрика за производњу металних делова за аутомобилску индустрију "Мекафор". Инвеститори не би долазили да овде нема посвећених радника, поручује премијер Александар Вучић.

Врпцу су свечано пресекли премијер Србије Александар Вучић, амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро и градоначелник Кикинде Павле Марков, у присуству власника и председника УО компаније "Мекафор" Николаса Гросдидијеа.

У кикиндском погону биће ангажовано 55 радника, углавном некадашњих ливничара, а планирано је да се број запослених повећава са ширењем посла. 

Вучић је рекао да Србија има све боље трговинске односе са Француском и да су француским компанијама, као и другим инвеститорима, у Србији омогућени најбољи услови за пословање.

"Овде није било ништа. Ово је почетак за индустријску зону, то је велика предност за инвеститоре, зато очекујемо joш једну велику команију која би запослила 400 људи. Молим Француску да и даље улаже у Србију, да буде много фабрика, да гурамо до двоцифреног броја", наглашава Вучић.

Према његовим речима, стање у државном буџету никад није било боље, што ствара услове да се са мисијом ММФ-а, која је од данас у посети Србији, разговара о повећању плата у јавном сектору и пензија.

"Ти резултати не би били тако добри да није инвеститора који улажу у Србији, а они не би долазили да овде нема добрих и посвећених радника", рекао је Вучић.

Додао је да у не види никакав проблем да Србија даље напредује, изузев спољних изазова.

"Све зависи од нас, наше марљивости, труда и енергије", истакао је Вучић.

Премијер је рекао да воли да гледа у будућност и да се ствари не мењају за годину или две дана, али да ћемо, уколико будемо ишли у добром смеру, на хоризонту видети много боље ствари.

"А код наших радника видео сам огромну жељу да напредују, да ураде нешто за себе, своју породицу, град и земљу. Ми ћемо се зато трудити да помогнемо на сваки могући начин", указао је премијер.

Када је реч о Кикинди, Вучић је рекао да је отварање француске фабрике и одлука да тај град добије подзону са истим условима као суботичка слободна царинска зона, само почетак индустријске зоне у Кикинди.

Подсетио је да је на граници са Румунијом отворен гранични прелаз, али да ради само 12 сати, и да ће о томе разговарати са румунским премијером 10. новембра у Темишвару.

"Наћи ћемо се и једна од тема ће бити Кикинда. Покушаћемо да се договоримо и направимо прелаз за камионе, робу, аутобусе, да ради 24 / 7, јер бисмо тиме додатно допринели улагању и инвестицијама у цео Банатски округ", рекао је премијер.

Вучић је захвалио премијеру Француске Мануелу Валсу на пријему у септембру, истичући да је то што је председник Владе Француске издвојио два и по сата да са српским премиијером разговара, велика част за њега лично и за Србију.

Председник управног одбора Николас Гросдидије истиче да је фирма у Србији најпре нашла дубоку укорењеност индустрије, висок ниво техничке културе и квалификовану радну снагу.

"Поред тога, власти су нам олакшале овај пројекат. Након неколико година у Сенти, дошло је време да ојачамо своје место у Србији изградњом постројења у Кикинди", напомиње Гросдидије.

Гросдидије је указао да је објекат изграђен у рекордном року и најавио да ће "Мекафор" наставити да инвестира у Србији.

Истакао је да са поносом отварају нову фабрику, те истакао да имају велике планове за тржиште Југоисточне Европе. 

"Француске инвестиције биће још веће"

Амбасадорка Француске Кристин Моро је рекла да постоји велико интересовање француских приведника за Србију и изразила очекивање да ће талас француских инвестиција у наредном периоду бити још већи доласком нових фирми у нашу земљу.

Моро је поручила да ће Француска наставити да даје велику подршку евроинтеграцијама Србије.

"Информишемо француска предузећа о српском тржишту", рекла је Моро додајући да је у порасту робна размена две земље прецизирајући да је у 2015. она била виша за 80 одсто у односу на 2010, када је износила 750 милиона евра.

Изразила је наду да ће укупна робна размена двеју држава прекорачити милијарду евра.

"Француска предузећа су свесна предности географског положаја Србије, квалитета радне снаге и начина на који их дочекују власти у Србији", нагласила је Моро и додала да француске фирме у Србији запошљавају 10.000 људи.

Градоначелник Павле Марков је изјавио да се отварањем ове фабрике шаље порука сигурности свим инвеститорима који долазе у Кикинду.

Марков је захвалио премијеру Александру Вучићу на подршци за развој индустријске зоне и довођење нових инвеститора.

"Мекафор" је први инвеститор у новој индустријској зони, а градоначелник каже да је та компанија добар пример како компаније треба да послују.

Марков је указао да Кикинда има богату индустријску традицију и да је 75 одсто производње извозно оријентисано, а највише у ЕУ.

"Мекафор" је међу три највећа европска произвођача металних делова за аутомобиску индстрију и у више фабрика у свету запошљава око 120.000 радника.

Фабрика је изграђена у индустријској зони у Кикинди и простире се на плацу од 48.000 квадратних метара, који је "Мекафор" платио 30 милиона динара.

Камен темељац је постављен у априлу и реч је о гринфилд инвестицији.

За бројне привреднике из Француске и осталих европских земаља организован је обилазак важних градских локација и новоизграђених индустријских зона, и пословни форум са презентацијом инвестиционих могућности Кикинде. 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се