ММФ преузима иницијативу

Међународни монетарни фонд предложиће нови систем регулације глобалне економије на предстојећем састанку Групе 20 у Вашингтону, најављује директор ММФ-а Доминик Штрос Кан. Фонд установио нову врсту краткорочних позајмица за "здраве економије".

Директор ММФ је у интервјуу данашњем француском "Монду" истакао да је неопходно успоставити нови систем финансијске регулације и "установити једноставније, ефикасније принципе на којима ће почивати светска економија".

Штрос Кан истиче су званичници Фонда више забринути због социјалне димензије и последица актуелне кризе, него због турбуленција на светским берзама.

Берзе ће се, како објашњава, опоравити када се до краја примене пакети помоћи које су припремиле владе најмоћнијих светских држава.

Ватрогасац и градитељ 

"ММФ не би требало да има само улогу "ватрогасца" у тренуцима великих криза, каква је сада захватила светска тржишта. ММФ жели да буде "градитељ", са значајном улогом у реконструкцији посрнуле светске економије", истиче директор Фонда.

"Сматрамо да поново треба успоставити улогу ММФ-а као координатора светске финансијске регулације. Због тога ћемо на састанку Г20 предложити план за ново управљање или "стратегију глобалне регулације", засновану на пет принципа", прецизирао је Штрос Кан.

Директор ММФ је само оквирно описао принципе који ће бити предложени Групи 20, рекавши да ће они укључивати и нови тип краткорочних зајмова државама са "здравим" економијама које, због глобалне кризе, имају проблем са ликвидношћу.

Поред тога, ММФ ће предложити да се установи због чега постојећа економска политика утиче на стварање својеврсних "балона" на глобалном тржишту, који се изнова појављују, а када се распрсну, "руше све пред собом".

Нова врста краткорочних позајмица

ММФ је претходно сопштио детаље у вези са ванредним краткорочним позајмицама које је Доминк Штрос Кан помињао у интервјуу "Монду".

Извршни одбор Фонда је одобрио краткорочно обезбеђивање финансијских средстава (SLF - Short Term Liquidity Facility) за "земље са снажним привредним политикама, које су суочене са привременим проблемом ликвидности на глобалним тржиштима капитала".

Нове позајмице би требало да "попуне пукотину" у систему финансијске подршке коју је ММФ до сада усмеравао на земље којима су биле потребне промене у систему финансирања, али и у политици.

"Збрка на светским тржиштима капитала проузроковала је значајне тешкоће са ликвидношћу у неким земљама са тржиштима у развоју, а на крају и у државама које су одржавале здраве макроекеономске оквире", наводи се у саопштењу ММФ-а које је потписао директор Доминик Штрос Кан.

"Координисан приступ решавању кризе" 

ММФ је, како је објашњено, "одлучан да реализује координисан и кооперативан приступ за решавање актуелне ситуације на финансијским тржиштима, најгоре од Велике кризе 30-их година прошлог века".

Према најави Фонда, потенцијални корисници новог вида помоћи мораће да испуњавају одређене предуслове, као што је здрав политички развој, доступност тржиштима капитала и одржива мера задужења.

Земље које испуњавају ове критеријуме, како је истакнуто, могу током три месеца да "повуку" до 500 процената своје квоте, и то највише три пута током дванаестомесечног периода.

"ММФ ће одговорити на постојећу кризу свим средствима којима располаже. Спремни смо да употребимо сопствене фондове и сарађујемо са свим другим институцијама да бисмо државама обезбедили новац неопходан да се поврати поверење грађана и одржи стабилност", истакао је Доминик Штрос Кан.

Подсећамо, помоћ од 20 милијарди евра већ је обећана Мађарској, а недавно је ММФ притекао у помоћ Украјини и Исланду, за кога се сматра да је најтеже погођен тренутном кризом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи