Суфицит буџета 31,8 милијарди динара

У првих осам месеци ове године суфицит државног буџета Србије износио је 31,8 млијарди динара, саопштило је Министарство финансија. Рачунајући пројектне зајмове буџетски суфицит је био 16,6 милијарди динара.

Капитални расходи буџета финансирани из пројектних зајмова већи су за 4,4 милијарде динара у односу на исти период прошле године.

У августу су приходи буџета износили 90,4 милијарди, а расходи 80,6 милијарди динара, тако да је суфицит био 9,8 милијарди динара.

Наплати прихода значајно су допринели непорески приходи у износу од 18,1 милијарди динара, од чега је уплата дивиденди "Телекома Србија" била 8,9 милијарди динара, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Порески приходи у августу износили су 70,4 милијарди динара, а по основу донација у буџет је уплаћено 1,8 милијарди динара.

Расходи буџета су износили 80,6 милијарди динара, а највеће ставке су расходи за запослене и трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања.

На нивоу опште државе у првих осам месеци је забележен суфицит у износу од 8,5 милијарди динара, а само у августу суфицит је био 9,4 милијарди динара чему је допринела и квартална наплата пореза на имовину који је приход локалних самоуправа.

Збирни суфицит локалних самоуправа на крају августа износио је 12,3 милијарди динара, док је Војводина имала 1,6 милијарди динара суфицита.

Државна предузећа надлежна за одржавање и изградњу путева – "Путеви Србије" и "Коридори Србије", у највећој мери финансирају се из кредита, те је њихов укупан дефицит износио 17,2 милијарде динара, навело је Министарство финансија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара