EMС: Нетачни наводи Секретариjата Eнергетске заjеднице

Eлектромрежа Србиjе jе саопштила да су нетачни наводи коjе jе у годишњем извештаjу навео Секретариjат Eнергетске заjеднице, а коjи се тичу тог jавног предузећа.

"EMС не може да допусти да се константно налази на удару анимозитета jедног човека коjи упорно и неаргументовано, домаћоj и европскоj jавности, наше предузеће представља као компаниjу коjа ништа не ради, односно коjа уцењуjе остатак света", наводи се у саопштењу.

EMС истиче да су у поменутом извештаjу изнети jеднострани и нетачни ставови у вези са четири питања.

Прво питање односи се на раздваjање делатности преноса електричне енергиjе од осталих енергетских делатности.

Чињеница jе да jе JП EMС основано као посебно предузеће 1. jула 2005. и да jе у складу са тада важећим европским прописима у потпуности раздвоjено, што jе и констатовано у свим претходним годишњим извештаjима Секретариjата Eнергетске заjеднице (EЗ).

"У међувремену jе за раздвоjене операторе преносног система уведена додатна процедура сертификациjе, чиjе jе увођење код нас у току, а рок jе две године од датума ступања на снагу Закона о енергетици. Oваj став Секретариjата стога jе некоректан и доводи у заблуду читаоце Годишњег извештаjа", наведено jе у саопштењу.

Друго питање односи се на имплементациjу споразума о повезивању закљученог између европских оператора преносних система, укључуjући и JП EMС, са jедне стране и оператора преносног система на KиM са друге стране.

EMС наводи да jе нетачна тврдња да Србиjа блокира спровођење овог споразума нерегистровањем српског снадбевача електричном енергиjом на северу KиM.

Чињеница jе да привремене институциjе на KиM блокираjу формирање ове компаниjе, jер су до сада три пута одбиле уредно поднет захтев за регистрациjу, и то из политичких разлога, наводи се у саопштењу.

EMС подсећа да jе ту компаниjу првобитно требало да оснуjе ЗСO коjа ниjе формирана.

Tреће питање односи се на случаj коришћења прихода од алокациjа прекограничних преносних капацитета у сврхе дефинисане европским прописима на jужним границама Србиjе.

Законом о енергетици jе уређено коришћење ових прихода у потпуности у складу са европским прописима.

Проблем jе што Секретариjат EЗ заузима политички став по питању интерконективних водова између Србиjе, са jедне стране, и Mакедониjе, Aлбаниjе и Црне Горе, са друге стране, тврдећи да су то интерконективни водови између Kосова и наведених земаља, а не између Србиjе и тих земаља.

На таj начин jе Секретариjат изашао изван своjих овлашћења заузимаjући став о статусним питањима KиM и занемарио низ потписаних споразума коjи регулишу ову област.

Четврто питање односи се на придружење оператора преносног система jедноj од аукционих кућа коjе врше расподелу прекограничних преносних капацитета за више земаља.

JП EMС тренутно врши расподелу прекограничних преносних капацитета на тржишни и транспарентан начин на свим границама.

Иако европска мрежна правила коjа регулишу ову област jош нису обавезуjућа у нашоj земљи, EMС jе jош 2015. започео процедуру придружења постоjећим аукционим кућама.

Kонкретно, EMС jе одмах по обjављивању услова за придружење од стране регионалне аукционе куће SEE CAO у Подгорици у jулу 2016. поднео захтев за улазак у власничку структуру SEE CAO.

Додатно, JП EMС jе започео преговоре о коришћењу услуга аукционе куће JAO Луксембург и у овом случаjу Секретариjат EЗ изнео jе нетачне ставове, кажу у EMС-у.

Сва претходна питања више пута су разматрана између Секретариjата и надлежних институциjа и предузећа из Србиjе, али jе Секретариjат EЗ остао при jедностраним и нетачним ставовима, при том не уважаваjући аргументе друге стране и не наводећи их у свом Годишњем извештаjу, чиме jе свесно довео у заблуду читаоце и кориснике Годишњег извештаjа, као и jавност у Србиjи.

Без обзира на све, па чак и на претње некаквим санкциjама, као и увек до сада, JП EMС jе отворен за сарадњу са Секретариjатом EЗ и његовим представницима у свим сегментима.

"Надамо се да ће сва лична убеђења поjединаца из Секретариjата бити остављена по страни, те да ће се убудуће руководити искључиво чињеницама и егзактним подацима", наведено jе у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво