Нема економског напретка без квалитетних јавних набавки

Економски напредак државе није могућ без квалитетног спровођења јавних набавки за ефикасно обезбеђивање средстава и услуга, оцењено је вечерас у Београду на међународном скупу о тој проблематици.

Јавне набавке чине 15 до 20 одсто бруто-домаћег производа једне државе, а напредак у њиховом спровођењу се може остварити разменом знања и искустава, указано је на скупу организованом у оквиру Међународне недеље јавних набавки.

Међународну недељу јавних набавки, од 27. до 30. октобра, организовала је Привредна Комора Србије (ПКС) у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), Правним факултетом Универзитета у Београду и Универзитетом Тор Вергата из Рима.

Министар финансија Србије Душан Вујовић је истакао да управљање јавним набавкама треба да постане дисциплина за ефикасну набавку средстава и услуга.

"Јавне набавке треба да престанемо да гледамо као процес и поштовање закона и процедура, већ као дисциплину која је потребна да обезбеди ефикасно набављање средстава и услуга, уз постизање најмањих трошкова што још није случај (у Србији)", рекао је он.

Потпредседник ПКС-а Мирослав Милетић је истакао да економски напредак државе није могућ без квалитетног планирања јавних набавки које чине 15 до 20 одсто бруто-домаћег производа неке земље.

Према његовим речима, петина бруто-домаћег производа једне земље зависи од јавних набавки, а напредак је могућ уколико се не размењују знање из теорије и искуства из праксе.

"Показало се да цена није најбитнији елемент на основу којег се бира најбоља понуда, већ је квалитет основ на основу кога би требало да се бирају најбоље понуде у јавним набавкама", рекао је Милетић.

Учеснике скупа поздравио је и градоначелник Београда Синиша Мали, истакавши да је Београд био прва локална самоуправа у Србији која је, пре две и по године, формирала централизовану службу, односно агенцију за јавне набавке.

"Укупне уштеде кроз јавне набавке су скоро 1,2 милијарди динара, а просечан број понуђача по је порастао са 1,8 на 2,6 по јавној набавци", рекао је Мали.

Он је навео и да су у Београду, пре него што је централизован поступак јавних набавки, њих скоро 40 одсто завршавано или рађено кроз преговарачки процес, а да данас тај број износи само три процента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи