Министарство пољопривреде: Нема потврде руских служби да су јабуке враћене

После информације у медијима да је у Орловској области, у централном делу Русије, пронађено 13 тона заражених јабука из Србије, Министарство пољопривреде саопштава да нема потврду руских власти да је наведена пошиљка пресретнута или враћена.

Из министарства истичу да је од почетка године, само једном, у априлу, враћен контингент јабука од 16 тона и то због квалитета плодова.

Тврде да предузимају све да не би било сметњи за извоз и да се поштују фитосанитарни захтеви Русије.

Претходно је Служба за ветеринарску и фитосанитарну контролу Руске Федерације саопштила да је у Орловској области, у централном делу земље, пронађено 13 тона јабука из Србије заражених опасном штеточином.

Орловски огранак "Росељхознадзора" саопштио је да су три партије јабука из Србије стигле на привремено складиштење 26. септембра.

"Специјалисти су извршили експертизу робе и пронашли опасну штеточину калифонијску гусеницу у живом стању", наводи се у саопштењу које преносе локални медији.

Наводи се да та штеточина наноси огромну штету растињу, да је способна да оштети жбуње, дрвеће и воћке који расту у Орловској области.

Додаје се да при значајној заражености биљке могу да угину.

У саопштењу се не наводи шта је учињено са зараженим јабукама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи