Да ли је раст српске економије довољан за повећање плата?

За месец дана биће познат проценат повећања плата у јавном сектору и пензија, изјавио је министар финансија Душан Вујовић за РТС. Истовремено, Светска банка је у својој анализи потврдила да економија Србије најбрже расте у поређењу са земљама региона. Питање је - колико ће тај раст бити довољан аргумент да се са ММФ-ом договори што већи проценат повећања примања?

Корак по корак, и грађани ће постепено моћи да осете шта значи оцена Светске банке и ММФ-а да српска економија стаје на ноге и расте. Први корак, за многе и најважнији, јесте повећање плата и пензија. Ове године имамо раст просечних плата. Највећа плата је била у априлу, а августовска је била за готово пет хиљада виша од јануарске. Премијер је за почетак идуће године најавио рекордно високе плате. Од чега ће то зависити?

"Треба узети у обзир све факторе који утичу на ниво плата. Ми треба да имамо у виду да је недавно донета одлука да се повећа минималац са 121 на 130 динара, то ће да утиче на минималне и на друге плате које се везују за минималац; треба имати у виду смањење броја незапослених, привредни раст, отварање нових радних места, повећања плата у приватном сектору због раста продуктивности и боље позиције на тржишту, то ће бити главни извор за повећање плата; и треће – повећање плата у јавном сектору, о коме причамо и где покушавамо пажљиво да одредимо колики је простор на располагању да бисмо могли то да урадимо одговорно и одрживо на дужи рок", наводи министар финансија Душан Вујовић.

Дуги рок и одрживост су важни и код раста економије. То је проценила и Светска банка, која је за привреду наше земље навела да је најбрже расла и да ће се реалан раст наставити јер је реалан – темељи се на извозу и инвестицијама.

"Ако узмемо параметре Европске комисије, ако погледамо најбитније елементе, као што је наш фискални дефицит који је сада на нивоу од око два и по процента, што је испод нивоа Мастрихта, ако погледамо да нам је дуг мањи за 420 милиона евра, ако погледамо да нам је мањи и јавни дуг, до 75 одсто, видећемо више него јасно да са просечним предвиђеним растом од три и по одсто, колико је предвиђено за Србију, Србија у наредних неколико година има највећи одржив раст у региону", објашњава Владимир Круљ, професор на Универзитету у Лувену и економски аналитичар.

Да ли је тај раст довољан да се у толиком или још већем проценту повећају плате у јавном сектору и пензије?

"Верујем да ће креатори предлога, доносиоци ове одлуке пажљиво размотрити све околности да би пораст плата био одржив. Он је по себи добар, јер доводи до пораста агрегратне тражње – потрошње која по себи позитивно утиче на привредни раст, али морамо имати у виду да имамо врло важан задатак да смањимо буџетски дефицит и да постепено обарамо јавни дуг", наводи Хасан Ханић, декан Београдске банкараске академије.

Ова једначина са више непознаница о проценту повећање решиће се за месец дана, након шесте контроле ММФ-а, а реално је да ће се повећање плата и пензија примењивати од јануара идуће године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара