ПКС на Сајму пољопривреде у Приштини

У склопу сарадње Привредне коморе Србије и Привредне коморе Косова на повезивању пословних заједница, 28 компанија чланица Привредне коморе Србије, учествује на Сајму пољопривреде и прехрамбене индустрије у Приштини.

У првих шест месеци промет робе са предузећима на Косову износи 202,1 милиона евра, што је за 5,4 одсто више у односу на исти период 2015. године. Испоруке из Србије износиле су 195,7 милиона евра и биле су веће за 7,9 офдсто у односу на исти период у 2015. години. Набавке са Косова и Метхије износиле су су 6,4 милиона евра и биле су мање за 38,5 одсто у односу на исти период прошле године.

Председник ПКС-а Марко Чадеж каже да су заиста поносни да је ово постала традиција и да су прошле године имали негде око 22 предузећа,а данас 29.

"Да је простор дозвољавао више мислим да би имали и више. Мислим да је ово највећи штанд ПКС. Веома смо задовољни интересовањем такође овдашњих предузећа за организоване  ‘бе то бе' сусрете. Ми смо већ унапред имали заказано око стотинак састанака за компаније које су данас овде присутне", каже Чадеж.

Истиче да оно што га посебно чини поносним јесте што су ту средња и мања предузећа.

"Велике фирме налазе своје путеве, своје токове, радимо и са њима веома пуно, али оно што треба да учинимо још доступнијим су контакти између малих и средњих предузећа. Они немају ресурсе да евентуално сами дођу до тржишта, сами уђу на неко тржиште, тако да је то за нас један велики задатак", каже Марко Чадеж.

Председник ПКК-а Сафет Грџалију мисли да је без економских интеграција немогуће постићи политичке интеграције и ако не сарађујемо између себе, ако не ојачамо дијалог и партнерство, имаћемо тмурну будућност.

"У том домену и овакви сајмови и оно што се данас промовише, је модел за политику иморам да кажем своје мишљење, признали ми то или не признали, да је бизнис и економска сарадња у регији 100 корака испред политике" , каже Грџалију.

Сајам траје до 1. октобра. Осим  повећања  међусобне трговине,  скупови као што је Сајам у Приштини, прилика су да се произвођачи умрежавају и договарају о вишим облицима сарадње - потенцијалним инвестицијама, производним кооперацијама,  формирању конзорцијума ради  заједничког наступа на трећим тржиштима и учешћа на тендерима.

Председник  ПКС-а Марко Чадеж је, уз активности на сајму, заједно са колегама, председницима Привредних комора Македоније и Албаније и Европске коморе разговарао са косовским председником Хашимом Тачијем и председником косовске скупштине Кадри Весељијем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво