АПР: "Телеком Србија" најпрофитабилније предузеће у 2015.

Најпрофитабилније привредно друштво са оствареном нето добити од 16,3 милијарде динара у 2015. био је "Телеком Србија", речено је на представљању листе најуспешнијих појединачних привредних друштава у прошлој години "Сто нај..." која је израђена у Агенцији за привредне регистре (АПР).

Прошле године дошло је до значајног преокрета у пословању посебно државних великих предузећа и то захваљујући Владиним мерама консолидације.

"Успели смо да број запослених у овим предузећима повећамо на преко 20.000 новозапослених. У овом извештају на индиректан начин можете да препознате све мере које су проистекле из чињенице усвајања нових закона о приватизацији и стечају и када њих помињем јако је важно повезати са подацима да су се имовина и капитал ових предузећа повећали", рекао је Државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић.

Нето добит Телекома остварена у пошлој години чини 3,5 одсто укупне нето добити целе привреде Србије, али је она ипак мања него 2014, када је износила 16,9 милијарди динара, речено је у АПР-у.

"Телеком Србија" је, како је наглашено, и на петом месту листе друштава са највећом пословном имовином и она је прошле године износила 201,5 милијарди динара, док је забележило и стопу приноса на укупна средства од девет одсто, а она је на нивоу целе привреде 2,2 одсто.

Истакнуто је и да Телеком нема историјске губитке и сву профитабилност може да користи за нове инвестиције и исплату дивиденди.

На листи привредних друштава са највећим пословним приходима, али на другом месту на листи најпрофитабилнијих привредних друштава у 2015. је предзеће НИС Нови Сад и пословни приход тог предузећа био је 199,9 милијарди динара , али су они опали за 19,3 одсто у односу на претходну годину.

Нето добитак НИС-а у 2015. остварен је у висини од 16,1 милијарду динара и смањен је за скоро половину, а за 0,2 милијарде динара је био мањи од добитка "Телекома Србија".

Пословни приход НИС-а остварен у прошлој години чини 2,3 одсто пословног прихода целе привреде, а ни то предузеће нема историјски губитак и сву профитабилност користи за нова инвестирања и исплату дивиденди. У прошлој години је пословао са 3.992 запослена или 305 радника мање него 2014.

"Фармаком" има највећи губитак 

"Електропривреда Србије" (ЕПС) је прва на листи привредних друштава према висини пословне имовине у 2015, која је удвостручена и износила је 886,8 милијарди динара и већа је за две трећине од имовине другопласираног на тој листи, а то су "Путеви Србије".

Како је речено на представљању, раст имовине ЕПС-а је последица велике статусне промене у прошлој години, када је седам великих привредних друштава за производњу енергије и угља пренело целокупну имовину и обавезе на ЕПС.

Капитал ЕПС-а у прошлој години био је 639,7 милијарди динара и за 2,3 пута је био већи, док је и губитак од 103,5 милијарди динара скоро удвостручен у односу на 2014.

"Фармаком" из Шапца је први на листи привредних друштава са највећим нето губитком у прошлој години – 58 милијарди динара и он је драстично већи него годину дана раније, а на другом месту је "Железара Смедерево", која има губитак од 17,7 милијарди динара и он је за 54,3 одсто већи него 2014.

У групи привредних друштава која су исказала највеће укупне губитке је и "Србијагас" од 150 милијарди динара и они су нешто нижи од прошлогодишњих за 0,6 одсто, а учествују 4,3 одсто у укупним губицима привреде. "Србијагас" је у прошлој години остварио и раст пословних прихода за 11,5 одсто.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи