Како увести ред на локалу, имају ли општине план

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић рекао је за РТС да су измене Закона о финансирању локалних самоуправа посао који је пред Министарством и да ће се у наредном периоду утврдити "колики су довољни приходи".

Гостујући у Дневнику РТС-а, Ђорђе Станичић је рекао да ред у локалним самоуправама постоји и по овом закону, а када је министар Душан Вујовић говорио да ће се увести ред на локалу, мислио је на коришћење средстава и како да средства буду припремљена.

"Измене овог закона је посао који је пред нама. Треба коначно да се утврди колики су довољни приходи и то ће одмах почети да се ради. Инсистирамо на довољности прихода и да сви они који учествују буду потпуно транспарентни, на разне начине смо учествовали у припремама измена и допуна закона, али овог пута имамо сарадњу са Министарством финансија и подршку Министарства за државну управу и локалну самоуправу", рекао је Станичић.

Говорећи о томе да ће се награђивати они који добро раде на локалу, а санкционисати они који лоше раде, Станичић је истакао да министар није рекао директно шта ће се радити, али да очекују предлоге на састанку радне групе.

"Закони су свуда исти и очекивао би се свуда исти резултат, али сад имамо ситуацију да није свуда исто и нису свуда исти резултати. Добро је уколико је искуство људи који воде локалне самоуправе веће, али често људи који дођу на чело немају довољно знања о правима и обавезама и ту постоји мало простора за велику креативност", објашњава Станичић.

Истиче да постоји велика одговорност оних који управљају и да то највише говоре ревизорски извештаји, где може да се види да је ситуација све боља.

"Опште је познато да је то урађено и предлог је дат како би се испуниле обавезе дате ММФ-у и то је оно на шта су на неки начин локалне самоуправе биле спремне. Знали смо да ће доћи до умањења, и то је добро решење направљено у сарадњи са Министарством финансија", закључио је Станичић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво