Вујовић: Наградићемо "добре ђаке" у локалним самоуправама

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да ће изменама Закона о финансирању локалних самоуправа бити фаворизоване оне општине које добро раде, док ће "лоши ђаци" сносити последице свог рада.

"“Програмско буџетирање ћемо користити за планирање и евалуацију, али и за награђивање добрих ђака – локалних самоуправа. Подстицаћемо конкуренцију између оних који се добро односе према ресурсима, у односе на оне који каскају. Да лоши ђаци више не диктирају динамику већ они добри"”, рекао је Вујовић.

Министар истиче да ће усвајањем измена Закона о финансирању локалних самоуправа бити направљен нови помак у квалитету буџетирања.

Рекао је да је важно и да више не будемо "жртве линеарног смањивања трошкова и броја људи".

Тамо где је организам дебео тамо треба и да смрша, а код нас се то не зна”, додао је Вујовић на завршном скупу поводом предлога нове структуре програмског буџета локалне самоуправе, у организацији Министарства финансија и Сталне конференције градова и општина. 

Вујовић је рекао да ће до краја године бити донете нове одлуке о максималном броју запслених у јавном сектору, што ће бити полазна основа за 2017.

“На то смо обавезни и према себи, али и према договору којим имамо са Међународним монетарним фондом”, рекао је Вујовић.

Најавио и да ће до краја 2016. бити донет и посебан Закон о платама на локалниом нивоу додајући да је већ формирана радна група која припрема тај законски акт.

Вујовић је нагласио да програмско буџетирање подразумева већу транспарентност и смањивање корупције, додајући да сада имам линијски буџет који личи на "једну кобасицу трошкова".

Министар је рекао да ће бити спроведене реформе у области здравства и школства, што ће бити значајно за попуњавање рупа у буџету.

"Да знамо чиме управљамо односно шта припада држави, али и да уведемо већи степен реда, а ове измене Закона о финансирању локалних самоуправа су један од начина да се то уради”", нагласио је Вујовић.

Како каже, добро би било да већ почетком 2017, у јануару или фебруару, почне примена фискалне стратегије.

Вујовић је додао да ће у наредном периоду Србија морати да пређе европски семестрални систем буџетирања.

Као пример лошег буџетирања навео је прошлогодишњу набавку 20 акцелератора за оболеле од канцера пошто се, како је истако, није знало "ни коме иду, ни колико пацијената није добило третмен зато што их није било, ни колико њих чека на третман"”.

"Нисмо знали скоро ништа. Знали смо само да неко то може да исфинансира”", додао је Вујовић.

"Подршка општинама" 

Скупу присуствује и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, која је рекла да то министарство има одличну сарадњу са Министарством финансија.

Брнабићева очекује да ће бити много добрих решења у наредном периоду, која ће бити донета у сарадњи са Министарством финансија, на пример доношење Закона о накнадама који ће правити разлике у бужетима локалних самоуправа.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић је рекао да локалне самоуправе до 1. децембра треба да донесеу нове систематизације запослених и позвао општине да то заврше на време.

Директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) Урсула Лојбли је рекла да је увођење програмског буџетирња у Србији једна од кључних реформи, од које ће сви имати користи.

Рекла је да је Швајцрска до сад изводила 3,3 милиона евра за подршку Србији у тој области и да планирају да подрже још педесетак општина у нашој земљи како би могле да убирају већ приходе од пореза на имовину.

Влада је усвојила Предлог измена Закона о финансирању локалних самоуправа који уместо првобитно предвиђеног кресања прихода од пореза на зараде са 80 на 50 одсто предвиђа умањење од свега неколико процената.

Општинама ће од оптерећења зарада стизати 74 одсто, градовима 77 одсто, а Београду 66 одсто.

Изменама Закона о финансирању локалних самоуправа сви општински и градски буџети биће умањени до највише четири одсто. Изузетак је само општина Бор, где ће тај проценат бити "мало изнад четири одсто".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара