Саркози и Браун о спречавању ширења кризе

Председник Француске Никола Саркози и британски премијер Гордон Браун позвали на предузимање мера како би се спречило ширење финансијске кризе на земље централне и источне Европе.

"Наш приоритет у овом тренутку је да зауставимо ширење кризе на друге земље, укључујући и земље источне Европе, у којима су се појавили проблеми", изјавио је Браун уочи састанка са Саркозијем.

Саркози и Браун су се састали у резиденцији француског председника у Версају, како би разговарали о припремама за европски самит у Бриселу, 7. новембра, као и за самит Г20 у Вашингтону, који ће бити одржан 15. новембра.

Председник Француске, која се тренутно налази на челу Европске уније, изразио је жељу да ЕУ и Међународни монетарни фонд (ММФ) издвоје средства за подршку земљама које су погођене кризом, иако у ЕУ постоји средњорочна залиха за пружање помоћи путем позајмица земљама које имају озбиљне економске тешкоће.

"Предложићу 7. новембра да ЕУ, која располаже са 12 милијарди евра за подршку једном броју земаља, издвоји најмање 20 милијарди евра како би повећала наше могућности да одговоримо на кризу ", изјавио је Саркози.

Европљани су нарочито забринути због ситуације у Мађарској, једине од "нових" земаља чланица са истока Европе која је затражила помоћ Брисела и ММФ-а, док је ван ЕУ позајмицу од 16,5 милијарди долара затражила Украјина.

Саркози: Криза ће се одразити на запошљавање

Саркози је изнео нове мере за суочавање са кризом и на националном нивоу, након констатације да ће се она "одразити на запошљавање".

Најављене мере представљају "трећу етапу глобалног акционог плана" који Француска спроводи како би превазишла кризу, после плана спасавања банака и подршке предузећима, оснивањем посебног националног фонда у ту сврху.

Најважнија мера у области запошљавања односи се на 100.000 нових уговора о раду у 2009. години које ће дотирати држава, у којој је број незапослених, један од највећих у Европи, знато порастао у августу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво