Мисија ММФ-а почиње разговоре с владом

Мисија Међународног монетарног фонда коју предводи Алберт Јегер почела разговоре у Министарству финансија да би сагледала стање финансија у Србији и пројекцију буџета за наредну годину.

Мисија ММФ-а, која ће у Београду боравити до 9. новембра, долази на позив наше владе како би се склопио нови аранжман који не би подразумевао узимање кредита већ би био саветодавног карактера.

Премијер Србије Мирко Цветковић рекао је да ће се с ММФ-ом разговарати о формирању буџета за наредну годину, док је министарка финансија Дијана Драгутиновић рекла је да ће склапањем аранжмана бити повећан кредибилитет државе, пошто ће њим Србија показати да је ризик нижи него у другим земљама.

"Аранжман ће нам донети јефтиније кредите, пре свега, од међународних финансијских институција за инфраструктуру, али и за завршетак реструктурирања и приватизације", рекла је министарка.

Драгутиновићева је истакла да ће програм са ММФ-ом значити минималне трошкове за државу, а донеће значајне користи пошто ће фискалну политику учинити дугорочно одрживом и поставиће лимите - повећаће одговорност када је у питању трошење, уговарање зарада и продуктивност.

Потребан ментор

Економисти поздрављају аранжман са ММФ-ом без узимања новца јер се он, како истичу, узима само када нека земља има проблеме са девизним резервама, што није случај са Србијом.

Имали смо популистичку економију са назнакама неолиберализма која сада има за последицу овакав курс. Због тога нам је потребан ментор који ће нас натерати на одговорнију економску политику, а она ће следеће године довести до стезања каиша, сматрају стручњаци.

Преговрач ММФ-а за нашу земљу Алберт Јегер већ је боравио у Србији у септембру, када је сугерисао да "морамо да учинимо нешто са порезима и захватањима из привреде, јер су монетарне мере ограничене".

Када је реч о задужености Србије, она је три пута већа него пре 2000. године и за сада не постоји могућност да се за подршку буџету, социјална давања или градњу инфраструктуре, задужујемо код ММФ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара