Искористити предности ССП-а

Србија што пре треба да почне да користи економске повољности које даје Споразум о стабилизацији и придруживању како би ојачала привреду и побољшала стандард грађана, оценио је шеф делегације Европске комисије Жозеп Љоверас.

Споразум о стабилизацији и придруживању допринео је побољшању односа Србије и ЕУ и даје шансу за развој привреде и побољшање живота грађана Србије, заједничка је оцена Љовераса и представника Америчке привредне коморе у Београду.

"Надам се да ће у Србији ускоро бити формирана нова влада која ће имати јасну проевропску оријентацију и која ће следити "мапу пута" ка ЕУ коју је припремила техничка влада", рекао је европски дипломата.

Србија треба што пре да почне да користи економске предности Прелазног споразума и ССП-а и да их промовише међу грађанима који то могу најбоље да осете кроз побољшање квалитета живота и отварање нових радних места, констатовао је Љоверас.

"Надамо се да ће се убудуће мање говорити о политици а више о економији и конкретним реформама које је потребно спровести на путу ка ЕУ" додао је представник Европске комисије.

Љоверас је подсетио да примена Прелазног споразума зависи од сагласности свих 27 чланица ЕУ о томе да Србија у потпуности сарађује са Хашким трибуналом и додао да се по његовом мишљењу тај процес "ближи крају".

"Недавно је предузет значајан корак и надамо се да ће ускоро бити предузети додатни кораци на испуњавању пуне сарадње" рекао је Љоверас.

Када је реч о ССП-у, он поставља односе Србије и ЕУ на један нови ниво, оценио је европски дипломата, подсећајући да је до сада мало подручја сарадње Србије и ЕУ било регулисано међународним споразумима, а да је ССП "правно први обухватни уговорни однос Србије и ЕУ".

"ССП је такође капија за стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ" а то ће, како је додао, Србији омогућити да конкурише за нове пројекте и фондове поред средстава од милијарду евра колико је већ намењено Србији за текући петогодишњи период.

Љоверас: "Оптимистична" предвиђања да ће Србија до краја године постати кандидат за члана ЕУ

Љоверас не верује да ће ирско "не" Лисабонском споразуму утицати на приближавање Србије Европској Унији.

"По најоптимистичнијим предвиђањима Србија ће бити спремна да уђе у ЕУ 2012. До тада ћемо ми морати да решимо ово питање због нас самих, тако да овај проблем неће утицати на прикључивање Србије", оценио је Љоверас.

Представник Европске комисије није жело да улази у предвиђања када ће Србија постати кандидат за члана ЕУ, али је оценио да су очекивања да то буде до краја године "оптимистична" с обзиром да су ступање на снагу Прелазног споразума уз услов сарадње са Хагом и ратификација ССП-а у парламентима свих 27 чланица, процеси који захтевају време.

Цветковић: Србији су потребне стране инвестиције

Председник Америчке привредне коморе у Србији Дејан Цветковић подсетио је да интеграција региона у ЕУ позитивно утиче на инвеститоре када се опредељују где ће да улажу новац.

"Србији је данас потребно шест до осам милијарди долара директних страних инвестиција као и зајмова под повољним условима да би постигла економски раст од око седам одсто годишње. Због тога су убрзање интеграције у ЕУ, стабилна макроекономија и проевропска влада неопходни услови за улагања, економски раст и отварање нових радних места" истакао је Цветковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво