Вучић у Немачкој са власником "Тениса"

Председник Владе Србије Александар Вучић борави у једнодневној посети Немачкој, где се састао са Клеменсом Тенисом, власником немачке месне индустрије "Тенис", који је најавио улагања у Србији.

"Присуство компаније 'Тенис' у Србији промениће културу пословања", рекао је премијер Вучић након разговора са немачким бизнисменом.

У делегацији Србије су, поред премијера, и Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, и Данило Цицмил, економски саветник председника Владе.

Посета је почела обиласком дворца у граду Реда, где се налази седиште "Тенисове" производње.

Власник немачке месне индустрије "Тенис", Клеменс Тенис, боравио је у Србији у фебруару и тада је потврдио да намерава да организује производњу меса у Србији, а са премијером Вучићем се договорио о корацима за долазак те компаније у Србију, од којих је најважžнији добијање дозвола за рад и образовање кадрова из наšше земље.

Премијер Вучић се састао и са градоначелником Реда Теом Метенборгом.

Пројекат "Тенис" започет је у децембру 2014. године, а 27. априла 2015. године потписан је меморандум о разумевању између компаније "Тенис" и Републике Србије, који описује пројекат улагања у Србији, а у коме се наводи да је немачка компанија заинтересована за изградњу до 20 технолоšшки најсавременијих фарми свиња у Србији.

У документу је наведено да ће свака од фарми имати капацитет 2.500 крмача и испоручиваће 65.000 товљеника годиšшње, а инвестиција по свакој фарми износиће око 21 милион евра.

За изградњу сваке фарме потребно је обезбедити око 15 хектара грађевинског земљиšта и око 3.000 хектара пољопривредног земљиšта за дугорочан закуп.

Србија је у децембру 2015. године усвојила Закон о пољопривредном земљиšту који даје правни оквир за закуп пољопривредног земљишšта по основу инвестиције и омогућава имплементацију тог пројекта.

Влада Србије је такође усвојила и пратећу Уредбу о условима, начину и поступку за остваривање права првенства закупа.

Представници компаније "Тенис" су навели да је за започињање тог пројекта неопходно обезбедити локације за изградњу минимум 10 фарми јер то гарантује исплативост те инвестиције.

Број коментара 94

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво