Михајловић: Ауто-пут Ниш–Мердаре–Приштина готов до 2020.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства и саобраћаја Зорана Михајловић најавила је да ће пројектна документација ауто-пута Ниш–Мердаре–Приштина бити готова почетком 2017, након чега ће почети и његова градња, која би требало да се заврши до 2020. године. Приликом обиласка радова на Жежељевом мосту у Новом Саду, министарка Михајловић истакла је да се нада да ће већ крајем следеће године, мост бити отворен за железнички саобраћај, а потом и за друмски.

Европска комесарка за транспорт Виолета Булц рекла је да је Европска унија за пројекте у Србији определила 175 милиона евра грантова и додатних 40 милиона грантова за земље Западног Балкана.

Михајловићева је на конференцији за новинаре након састанка са европском комесарком за транспорт у Влади Србије рекла да је тај ауто-пут веома важан за повезивање и развој целог региона као и да је у железничком саобраћају приоритетан пројекат модернизације и електрификације пруге Ниш–Димитровград, будући да је то једини део железничког Коридора 10 који није електрифициран.

"За ауто-пут Ниш–Мердаре кренуло се у израду техничко-пројектне документације што се финансира средствима Фонда за Западни Балкан и градња ауто-пута би требало да буде готова до 2020. године", рекла је Михајловићева.

Она је додала да је укупна вредност актуелних инфраструктурних пројеката у Србији пет и по милијади евра.

Булцова је истакла да је Србија остварила велики напредак у области саобраћаја и да ће наша земља моћи да се укључи у европске путне и железничке коридоре.

"Имамо 175 милиона за појекте у Србији у периоду од 2014. до 2020. године, као и нових 40 милиона евра које смо обезбедили за пројекте у земљама Западног Балкана, а за које ће моћи да аплицира и Србија", казала је Михајловићева.

Она је рекла да је реч о грантовима, додајући да је поред тих средстава само Европска инвестициона банка обезбедила Србији 1,2 милијарде евра, а да је ЕУ укупно помогла Србију са око три милијарде евра.

Жежељев мост до краја следеће године

Градња Жежељевог моста у Новом Саду требало би да буде завршена до краја следеће године, речено је током обиласка радова на том мосту.

Радове су обишли министарка грађевинарства, саобраћаја и инраструктуре Зорана Михајловић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и европска комесарка за транспорт Виолета Булц.

Министарка Михајловић рекла је да се нада да ће веома брзо, већ крајем следеће године мост бити отворен за железнички саобраћај, а потом и за друмски.

Она је истакла да је у претходном периоду фалило више сарадње између града Новог Сада, покрајине и Републике на реализацији тог пројекта, али да је сада ситуација много боља и да је комуникација свакодневна.

Министарка је нагласила да је у претходне две године Град Нови Сад био тај који је иницирао покретање радова на мосту.

Михајловићева је подсетила да је пре извесног времена на састанку у Београду договорено да се формира радна група која ће радити на капиталним пројектима међу којима је и изградња моста и изградња фрушкогорског коридора.

"Надам се да ће колико је могуће брзо ићи реализација фрушкогорског кридора, већ је у току припрема докумантације, разговара се о изворима финансирања и верујем да ће у колико је год могуће кратком року сви ови камиони и грађевинске машине ићи фрушкогорским коридором", истакла је Михајловићева.

Председник покрајинске владе Игор Мировић је рекао да није задовољан начином на који је цео пројекат вођен од самог почетка изградње Жежељевог моста истакавши да верује да ће долазак европске комесарке за транспорт Виолете Булц значити велики преокрет у начину и брзини реализације тог значајног пројекта.

Мировић је нагласио да је Покрајина потпуно спремна да финансијски испрати темпо радова на изградњи моста и одговори обавезама које има.

"Изградња се поприлично одужила и надам се да ћемо до краја следеће године имати нов Жежељев мост који је од изузетног значаја и уређене приступне саобраћајнице што је нова фаза у целом пројекту која тек треба да започне", рекао је Мировић.

Он је посебну захвалност исказао министарки Михајловић за коју је рекао да је још пре неколико месеци успела да отклони проблеме који су раније утицали на кашњење целог пројекта.

"Данас већ видимо боље и организованије градилиште и верујемо да пробијања рокова више неће бити и да ћемо крајем следеће године поред готовог Жежељевог моста имати и расклопљен постојећи монтажно-демонтажни мост који је послужио сврси, али за којим више нећемо имати потребе", рекао је Мировић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је истакао да је Град Нови Сад до сада учинио све да изградња моста иде планираним током и да ће то чинити и убудуће, како би мост био изграђен у што краћем року.

Европска комесарака за транспорт Виолета Булц казала је да је задовољна сликом коју је видела на градилишту.

"ЕУ је учествовала у изградњи Моста слободе и учествује у изградњи Жежељевог моста, јер их сматра виталним коридором важним и за Европску унију и за Балкан", рекла је Булц.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво