"Митрос" почиње производњу за тржиште Русије

У Индустрији меса "Митрос" у Сремској Митровици од 5. септембра почеће производња за тржиште Русије, а од половине октобра свињско месо ће се производити и за подручје Европске уније, најављено је из те компаније.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је после обиласка компаније изразио задовољство успешеном производњом, али и тиме што се прерађује домаће свињско месо.

"Да би 'Митрос' могао да извози у Русију свиње морају да буду из Србије", истакао је Недимовић.

Истакао је да "Митрос" представља добар пример за успостављање сарадње са кооперантима у преради свињског меса.

"Ако буду ставили комплетне капацитете у функцију, а тренутно дневно прерађују 800 комада свиња дневно, а капацитет им је 5.000, имаћемо потребу на домаћем селу за свињама", рекао је Недимовић.

Напоменуо је да то у овом тренутку делује као научна фантастика, истичући да за неколико месеци или евентуално годину дана мора да постоје нови капацитети за производњу и товљење свиња.

Недимовић је додао да је ове године Министарство са око милијарду динара субвенционисало свињарство и да је развој прерађивачких капацитета неопходан и ради извоза финалних производа који имају већу цену.

"Биће то тежак посао, али на нама је да створимо услове да постојеће фарме могу да се модернизују и да може да се производи што више свиња", рекао је Недимовић.

Према његовим речима, Србија тренутно извози 300 до 400 тона прерађеног говеђег меса, иако су постојећи капацитети 20 пута већи.

"Морамо да радимо на томе да, као што је 'Митрос' добар пример, повећамо и у другим сегментима извоз у области сточарства", закључио је министар.

Директор "Митроса" Рамо Адровић навео је и да се тренутно прерађује 800 свиња дневно, као и да ће се капацитети повећавати са потребама извоза.

Адровић је нагласио да тренутно има 116 запослених и да ће у понедељак бити запослено додатних 40 људи, као и да ће до краја септембра укупно бити 200 радника.

"Митрос" тренутно ради са око 100 домаћих коопераната. До краја године, кажу надлежни, биће потписани уговори са њих 700.  

"Надамо се да ћемо ускоро моћи кренути, ако не пуним капацитетом онда 60,70 одсто минимум. Што се тиче сировина и нас пољопривредника имаће их и превише да неће моћи прерадити, то вам обећавам", рекао је Златан Ђурић из Уније пољопривредних произвођача. 

"Митрос", који је у јануару купила аустријска фирма "Гирлингер", отворен је у априлу. Влада Србије је инвеститору помогла са 5,8 милиона евра за 300 радних места. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се