Суфицит буџета у периоду јануар–јул од 22 милијарде динара

Суфицит буџета Србије у периоду јануар–јул 2016. био је 22 милијарде динара, објавило је Министарство финансија. Како је наведено на сајту тог министарства, суфицит буџета када се у расходе укључе и пројектни зајмови који нису део буџета, али припадају нивоу Републике, износио је 7,7 милијарди динара.

Капитални расходи финансирани из пројектних зајмова у периоду јануар–јул ове године били су већи за 3,9 милијарди динара него у истом периоду 2015.

У јулу 2016, према подацима објављеним на сајту Министарства финансија, у Србији је остварен суфицит од 25,9 милијарди динара, односно остварени су приходи од 104,9 милијарди динара, док су расходи били 79 милијарди и нижи су него у претходном месецу углавном због нижих обавеза по основу камата и активираних гаранција.

Порески приходи у јулу били су 95 милијарди динара највише захваљујући високој уплати акциза (34,2 милијарде динара), али и добром приходу по основу пореза на додату вредност (ПДВ) који је у јулу био највиши у овој години и износио је 45,7 милијарди динара.

Министарство финансија истиче да је приход од акциза од 34,2 милијарде динара резултат више фактора, међу којима је повећана потрошња горива узрокована пољопривредним радовима и већим обимом саобраћаја, нарочито транзитног, али и утврђивања нових износа акциза на дуванске производе, у складу са законом.

Наведено је и да је у јулу приход по основу пореза на доходак био виши него у претходним месецима због уплата годишњег пореза на доходак и пореза на дивиденде и удела у добити, као и да су уплате пореза на регистровано оружје довеле до скока ставке осталих пореских прихода.

Објављено је и да су непорески приходи у јулу били 9,4 милијарде динара и да је по основу донација уплаћено је 0,5 милијарди динара.

Истиче се и да су непорески приходи били знатно виши од очекиваних захваљујући уплатама дивиденди јавних предузећа и лиценце за 4Г мобилну телефонију.

Министарство финансија је навело и да су највеће ставке на расходној страни у јулу били расходи за запослене и трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања (ООСО), као што је фонд ПИО, РФЗО, Национална служба за запошљавање (НСЗ) и Фонд за социјално осигурање војних осигураника (СОВО).

На исплату плата запосленима утрошено је 18,7 милијарди динара, док су трансфери ООСО износили 18,4 милијарде динара, од чега је трансфер Фонду ПИО био 16,7 милијарди.

У саопштењу се додаје и да је на нивоу опште државе у првих седам месеци забележен дефицит од 0,9 милијарди динара.

На крају јула збирни суфицит локалних самоуправа био је 8,7 милијарди динара захваљујући високим приходима у мају, чему су допринели уплата тромесечних обавеза по основу пореза на имовину, али и приход од продаје земљишта који је једнократног карактера.

АП Војводина, како је наведено, тренутно је у суфициту од 1,5 милијарди динара захваљујући уплати пореза на добит по годишњем обрачуну у јуну.

Фонд ПИО је забележио дефицит од 7,3 милијарде динара, док су НСЗ и РФЗО забележили суфиците од 1,3 и 2,1 милијарду динара.

Државна предузећа надлежна за одржавање и изградњу путева, "Путеви Србије" и "Коридори Србије" се у највећој мери финансирају из кредита и њихов укупан дефицит био је 14,5 милијарди динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво