Будући предузетници уче како да покрену бизнис

Последње године број младих који траже посао се смањује кроз активно запошљавање, али и кроз све више програма који им помажу да сами покрену бизнис. Које су им највеће препреке и коме могу да се обрате за помоћ?

Димитрије Јелић има идеју како да освоји тржиште. Са групом пријатеља направио је апликацију уз помоћ које предња и задња камера фотографишу истовремено. Бележи тренутак из свих углова, а Димитрије очекује да би је купили сви они који су активни на друштвеним мрежама. Будући економиста размишља предузетнички, али није знао колико је препрека до реализације.

"Тешко је кренути од нуле, јер у почетку не знате одакле да кренете. Од најобичнијих ствари до како регистровати, како пласирати, где пласирати, какав вам је бизнис-план", каже Димитрије.

Да не потону пре него што запливају у предузетничким водама, младима помаже Караван омладинског предузетништва. Питања одакле и како се почиње јесу прва, али не и најважнија.

"До сада смо имали прилике да комуницирамо са више од 3.000 младих људи и највећи проблеми који се јављају је како да пронађу финансије за започињање бизниса, а са друге стране како да се осигурају да ће имати довољно финансија да покрију даље активности током свог бизниса", указује Маријана Маринковић из Привредног форума младих. 

Како би се та статистика поправила - предузетнике на старту охрабрује и Привредна комора Србије већ две године.

"Ми помажемо и код добијања информација како финансирати одређене идеје, одређене пројекте, ми смо у протеклих неколико месеци имали више јавних презентација инвестиционих фондова који су спремни да финасирају неке иновативне концепте који су млади људи углавном и презентовали", каже Александар Кемивеш, директор Привредног система ПКС. 

До сада је Караван прошао кроз 12 градова. Сумирају се први резултати.

"Више од 10 компанија које су прошле нашу обуку, а било их је више од 60, отвориле су своје предузетничке објекте, упућују нас, шаљу извештаје, који су то проблеми са којима се суочавају како бисмо их заједно решили", напомиње Владимир Радовановић из Центра за мала и средња предузећа ПКС.

Још пет градова је на мапи у септембру - Пријепоље, Пожаревац, Сремска Митровица, Чачак и Лозница. Пре него што караван стигне у њихово место, будући предузетници недоумице могу да реше и на сајту Форума младих предузетника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи