Чакрабарти идуће недеље у посети Србији

Председник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти долази идуће недеље у дводневну посету Србији, током које ће се састати са премијером Александром Вучићем, саопштено је из те банке.

Чакрабарти ће посетити Србију 31. августа и 1. септембра у оквиру друге рунде шире регионалне турнеје, која се завршити његовим обраћањем у српском парламенту о подршци ЕБРД-а регионалном интегрисању држава у којима банка делује и приближавању Западног Балкана Европској унији, наводи се у саопштењу достављаном Танјугу.

"Председник ЕБРД-а ће се у Београду састати с премијером Александром Вучићем, као и са представницима дипломатског кора и финансијских и пословних заједница", пише у саопштењу.

Додаје се да ће "одржати говор у Народној скупштини Србије, којим ће подржати европске интеграције", као моћну силу за унапређење тржишта и реформе".

Очекује се да ће Чакрабарти у говору указати да регион Западног Балкана "зна боље од већине других колико је значај сарадње као улагања у будућност", и да ће истаћи да подизање нивоа сарадње између земаља Западног Балкана док раде на свом усклађивању са ЕУ већ даје плодове, наводфи се у саопштењу.

Предсједник ЕБРД-а ће такође нагласити важност интеграција за привредни раст и конкурентности и разговарати о "интернационалним вредностима које су у жижи ЕБРД-овог мандата".

Како се прецизира, Чакрабарти, који је крајем јула посетио Косово, Албанију и Црну Гору, пре доласка у Србију ће посетити Босну и Херцеговину од 30. до 31. августа.

Том приликом ће објавити да ће ЕБРД-ова Годишња конференција и Бизнис форум бити одржани 2019. године у Сарајеву.

Чакрабарти ће се Сарајеву састати са лидерима земље, потписаће споразум о кредиту за финансирање проширење водоводне мреже у општини Високо и говориће на пријему којим ће се обележити 25. годишњица Банке, као и 20 година присуства ЕБРД-а у БиХ.

Уочи посете, председник ЕБРД-а је изјавио да је Западни Балкан један од приоритета те банке.
"Остајемо посвећени активном пружању подршке регионалном интегрисању, укључујући и бољу повезаност у области саобраћаја и енергије. Радујем се даљем продубљивању наше сарадње и разматрању нових идеја током мојих посета региону", поручио је Чакрабарти.

ЕБРД је један од највећих инвеститора на Западном Балкану, где је банка уложила укупно више од 9,5 милијарди евра, финансирајући широк спектар кључних пројеката у инфраструктурном, енергетском и финансијском сектору, и пружајући подршку након глобалне финансијске кризе и разорних поплава 2014. године.

У Србију је ЕБРД до сада уложио око 4,4 милијарде евра у 204 пројекта, а у БиХ 1,9 милијарди евра у последњих 20 година, у 133 пројекта, прецизира се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво