Михајловићева најављује раст удела грађевинарства у БДП-у

У наредне четири године удео грађевинарства у бруто домаћем производу Србије требало би да буде најмање седам одсто, најавила је министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић.

Министарка Михајловић је у интервјуу агенцији Бета казала да је сада удео грађевинарства у БДП-у око 5,5 одсто, док је пре две године било мање од четири одсто.

"Наредне четири године, удео грађевинарства у БДП-у треба да буде најмање седам одсто. Ако све буде ишло овим током као и у претходне две године – да отварамо нове пројекте, завршетак Коридора 11, модернизација пруге Београд–Будимпешта, рехабилитација 1.100 километара пута, наставак модернизација 'Железница Србије', нови ауто-пут Ниш–Мердаре–Приштина, а то су све пројекти где треба да раде домаће компаније, то ће аутоматски повући развој осталих сектора и развој грађевинарства", нагласила је Михајловићева.

Она је додала да се у претходне две године законским оквирима уређен систем функционисања у грађевинарству Србије, пре свега у издавању електронских грађевинских дозвола, а и држава је стала иза домаћих компанија и оне су добијале послове на свим тендерима, било да је у питању изградња моста, неке деонице на Коридору 10 или рехабилитација путева.

Грађевинарству је неопходна помоћ  

Ми морамо да помогнемо домаћој грађевинској оперативи и то је оно што нас очекује, казала је Зорана Михајловић, која је и потпредседница Владе Србије, додавши да очекује да ће бити веће и плате у грађевинарству које су ниже од просека, а подсетила је да су у прошле две године порасле за два одсто.

Министарка је навела да је вредност грађевинских послова у Србији у првих шест месеци ове године порасла за преко 50 одсто у односу на вредност претходних неколико година, што, како је нагласила, показује да се покрећу ствари, али да то ипак не значи да је стање одлично и да не треба даље ништа радити.

Зорана Михајловић је навела да ће приоритет Министарства саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Србије бити завршетак Коридора 10, спајање Коридора 11 до Чачка, и проширење развоја ваздушног саобраћаја, као и рехабилитација путева и железничке инфраструктуре, и завршетак процеса озакоњења и наставак издавања електронских грађевинских дозвола.

"Србија сигурно, ако говоримо о четири године новог мандата, може да очекује најмање 500 километара пруга којима ћемо се возити не само новим возовима, већ и просечном брзином између 100 и 110 километара на сат", додала је она.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара