Чадеж на КиМ: Привреди треба решење, посао не може да чека

Косовски председник Хашим Тачи подржава дијалог привредних комора Србије и Косова како би се на тој територији више искористили потенцијали привредне сарадње, изјавио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж у Приштини, након састанка представника две коморе са Тачијем.

Већ две године, навео је Чадеж, са председником Привредне коморе Косова Сафетом Грџалијуом настојимо да остваримо конкретнију сарадњу две пословне заједнице.

"Знамо која су наша ограничења, која решења можемо а која не можемо да понудимо. Зато је битно да имамо сталну комуникацију. Данас смо имали састанак и са Тачијем, који је подржао наш дијалог и чули смо охрабрујуће речи", рекао је Чадеж.

Према Чадежу, он и Грџалију свакодневно покушавају да реше пословне проблеме људи који међусобно тргују и желе да остваре заједничке пројекте на Косову.

"У Приштину смо дошли са компанијом из Лесковца која жели да ради заједничке пројекте са овдашњим партнерима. И на добром су путу да то ураде. То радимо из дана у дан, а не само на форумима или поводом неког догађаја. Свакодневно се трудимо да сарадњу наших привреда унапредимо", рекао је Чадеж додајући да је важно да се нагласи где су проблеми, а где је сарадња добра.

То важи, навео је, и за проблеме царинске природе, усаглашавање ветеринарских сертификата.

"Тражимо подршку и покушавамо да убрзамо решавање проблема. Привреди треба решење одмах, јер посао не може да чека. Од тога зависи и како ће се живети и у Приштини и у Београду", рекао је Чадеж.

Први човек ПКС каже да је важан регионални приступ, да Коморски инвестициони форум (КИФ) окупља осам комора, које регион посматрају као економску целину.

"Баш зато свака нестабилност, где год да се деси, погађа сваку од наших привреда. И то морамо да схватимо, да постоји конкретни интерес да се сарађује, да се праве конкретни пројекти. Многи пројекти већ постоје, али потенцијал је много већи", рекао је Чадеж.

Упитан за заједнички пројекат код Ибарске клисуре, Чадеж је рекао да постоји идеја да се раде пројекти у слободним економским зонама.

"Појам зона је познат свуда у свету и није ништа што бисмо ми измислили, али олакшава сваком инвеститору да дође до свих дозвола, има олакшице за пословања, а то је оно о чему смо причали и чини ми се да постоји јасна подршка да наставимо", рекао је.

Чадеж је додао да је на састанку било речи и о неким проблемима које су председници обе коморе почели да решавају, али, како је приметио, не могу сами да их реше, јер се решавају на другом нивоу, уз сву комплексност и политичког и техничког дијалога две владе.

"Знамо да то није лако ни у железничком, ни у поштанском саобраћају, ни у телекомуникацијама, али ту смо да кажемо шта привреда очекује. Привредници би требало да дођу у Приштину, да имају нормалне телекомуникационе везе. То је за њихов посао веома важно – да пошта, железница и остали инфраструктурни системи функционишу. Знамо да то није на нама, али покушавамо да што брже дођемо до решења", рекао је он.

Чадеж је истакао да све владе, и у Приштини, и у Београду, и у Загребу, и у Сарајеву, имају заједничког непријатеља – незапосленост, економску неразвијеност у поређењу са западним земљама.

"Чини ми се да много тога можемо брже да урадимо", закључио је.

Председник Привредне коморе Косова Сафет Грџалију изјавио је да се сарадња између привредних комора Србије и Косова управо реализује у оквиру разговора на релацији Београд–Приштина, те да му је драго што су Косово посетили представници ПКС са Чадежом на челу.

"То је наш пријатељ, са којим имамо јако добре односе", рекао је Грџалију.

Говорећи о данашњем састанку, Грџалију је рекао да су били позитивно изненађени подршком коју су добили од Тачија, што је, приметио је, веома значајно.

Сагласан је да су највећи непријатељи – незапосленост и слаб економски развој, истичући да у циљу заједничког решавања тих проблема мора да се јача дијалог и да се мисли регионално.

Грџалију истиче да се морају превазићи постојеће баријере и побољшати проток људи и робе и да су зато представници комора тражили "једну економску зону на Ибарској клисури, где ће постојати посебан третман и да та економска зона буде атрактивна за стране улагаче, било из Србије, Косова или Европе и света".

"Желимо да створимо услове за почетак производње и да сви који ту живе нађу посао. Кроз овај дијалог мислим да смо на добром путу да решимо проблем незапослености", додао је Грџалију.

Досадашње резултате међукоморског дијалога Београда и Приштине и регионалних иницијатива ПКК и ПКС, активности на повезивању компанија чланица две коморе и планиране пројекте Коморског инвестиционог форума (КИФ) Чадеж и Грџалију представили су и америчком, британском и италијанском амбасадору у Приштини Грегу Делавију, Рорију О'Конелу и Пијеру Кристофору Сардију.

Чадеж ће, након посете Приштине до 22. августа боравити и на Охриду, у Драчу, Тирани и Будви где ће, такође, са највишим званицницима, председницима привредних комора и представницима пословне заједнице разговарати о заједничким пројектима и иницијативама у оквиру КИФ-а.

Председници комора Србије, Македоније и Косова, Марко Чадеж, Бранко Азески и Сафет Грџалију, на Охриду ће се састати и са Ђорђем Ивановим, председником Македоније. Са представницима македонске коморе разговараће се о улози пословних асоцијација у унапређењу промета и отклањању нецаринских баријера у оквиру ЦЕФТА региона.

У склопу припрема за организацију Пословног форума Србија–Албанија, који ће се одржати 14. октобра у Нишу, председник ПКС путује у Албанију где ће се, како је планирано, срести и са албанским премијером Едијем Рамом.

Подршка комора инфраструктурном повезивању Западног Балкана, укључивање компанија из региона у те пројекте и креирање заједничког регионалног туристичког производа биће у фокусу састанка са председником Привредне коморе Црне Горе Велимиром Мијушковићем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се