ЕПС на путу ка акционарском друштву

Већ други пут у непуних месец дана из Владе демантују гласине да се спрема продаја ЕПС-а. Овонедељну буру покренула је вест о процени вредности имовине коју је предузеће уговорило. Министар енергетике тврди да је то у склопу активности ка бољем пословању на путу ка акционарском друштву. Истраживали смо – зашто је важно да се зна колика је вредност ЕПС-ове имовине.

Прошле године ЕПС је подељен у две организационе целине. Ресорни министар поручује – нема натраг, реорганизација се наставља и следећи корак је прелазак у акционарско друштво. Али не крије и да су због обимности посла урађени неки уступци.

"Ми смо се са ММФ-ом и Светском банком договорили да се тај процес када је ЕПС у питању продужи за шест месеци и да се оконча до 1. јула 2017 и апсолутно нема било какве везе за продајом", каже министар рударства и енергетике Александар Антић.

Из ЕПС-а објашњавају да је процена имовине предузећа редовна обавезна активност која се ради у складу са Међународним рачуноводственим стандардима.

"Према тим стандардима, имовину која се води у пословним књигама по фер вредности потребно је процењивати на пет година. ЕПС је последњу процену имовине урадио 2011. године", наводи ЕПС.

ЕПС-ову имовину за 34 милиона динара процениће "Енергопројект Ентел" и Економски институт. А рок да то ураде је осам месеци. У Економском институту кажу да су исти посао радили и за већину електропривреда у окружењу.

Драган Шаговановић, генерални директор Економског института, каже да свако предузеће, да би имало позитиван извештај ревизора, мора да има адекватно вредновану имовину.

"Конкретан посао нема везе са проценом вредности капитала. Капитал је разлика између имовине и обавеза. Значи, ми овде радимо само процену вредности имовине", каже Шаговановић.

"Када се буде знала вредност те имовине, неће више држава Србија и грађани Србије морати да дају државне гаранције за свако њихово текуће или инвестиционо задуживање. То ће морати да раде сами", објашњава Антић.

Добро упућени оцењују да је за ЕПС најважније наћи право решење - како један тако велики систем најефикасније и најпрофитабилније да послује.

"Да ли ће он после бити акционарско друштво и да ли ће се његове акције наћи на берзи, или ће можда бити акционарско друштво као Телеком, са акцијама које се не котирају на берзи - то је питање за власника, значи Владу Србије, и питање шта хоће држава са ЕПС-ом", каже Јелица Путниковић из Балкан магазина.

Из Владе поручују да је у току финансијски опоравак Електропривреде. Остаје да се планирано испуни - крајем 2017. године. ЕПС треба да буде модерна транспарентна енергетска компанија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво