Ускоро већа минимална цена радног сата?

Минимална цена радног сата могла би, уместо тренутних 121 динар, да буде око 130 динара, будући да је Влада Србије спремна да подржи повећање минималца негде "на средини" између захтева синдиката и предлога послодаваца, незванично сазнаје "Танјуг".

Јасно је да ће повећање минималне цене рада представљати значајан трошак за владу.
Влада је, међутим, спремна на тај издатак, судећи према најави премијера Александра Вучића током представљања експозеа.

Он је тада најавио да ће до повећања засигурно доћи, али није прецизирао цифру за коју се влада залаже, истичући да се с том цифром неће излазити пре социјалног дијалога у оквиру СЕС-а.

"Колико ће повећање бити, зависи добрим делом од владе, али прво да видимо колико могу да се договоре послодавци и синдикати, па ћемо и ми изаћи с предлогом", рекао је Вучић.

Премијер је нагласио да то свеједно није лака одлука.

Између 230.000 и 250.000 грађана је, према неким проценама, на минималцу, док синдикати процењују да је оних чије су плате законски најмање - око 300.000. 

Синдикат тражи да се минимална цена рада повећа на 140 динара по сату, док су послодавци спремни да са тренутних 121 динар подигну цену на 123, 124 динара.

Синдикати истовремено тврде да ће повећање минималне зараде повећати директно и приходе буџета, будући да ће порези и доприноси бити обрачунавани на веће износе плата, те да неће бити део сиве зоне, већ легалних токова.

Веће плате, како наводе, погураће потрошњу, а она ланчано и раст бруто домаћег производа земље.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је у изјави Танјуг да би за раднике чије су плате законски минималне повећање у износу који Танјуг незванично сазнаје био квалитетан помак и подсетио да последње две године није било повећања, а прошле године је тек враћано оно што је због фискалне консолидације од плата смањено.

"Већи минималац значи и веће доприносе, више ће бити новца за ПИО Фонд и РФЗО, куповна моћ грађана је много већа. То ће бити значајан помак за целу привреду Србије", каже Орбовић.

Према незваничним информацијама, такође, очекује се да ће и просечна плата у наредном периоду да расте, те да ће до краја године достићи око 415 евра, у другом тромесечју наредне године биће већ на око 450 евра, а у 2018, према очекивањима, просечна плата у Србији достићи ће 500 евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво