Мање свиња - више цене меса, има ли решења за сточарску једначину

Поскупљење свињског меса протеклих дана подсетило нас је на то колико је фонд товљеника смањен. Забрана трговине због болести квргаве коже крава десетковала је сточне пијаце. Ни у добрим годинама нисмо успели да са више од пет одсто искористимо квоту Европске уније за извоз 8.700 тона јунетине на то тржиште.

Да ли ће плодне оранице у Новим Карловцима остати такве, зависиће и од тога да ли ће бити ђубрене стајњаком домаћих животиња.

Војислав Ћалић из Нових Карловаца каже да одгајају сто педесет старијих оваца, подмалатка буде око 50, а раније је било по 300.

"Смањили смо зато што немамо продајu, кад смо имали више од 300 то је било пре рата, могли смо у Босну камионски и вагонски за Mесопромет у Сплиту. Сад не можемо да продамо ни 100 јагањаца", каже Ћалић.

Вишкови европског млека оборили су цену српском млеку, а производња меса је већ била ослабљена тиме што се годинама није била субвенционисана. Агроном који одгаја 200 музних крава и бикове каже да је прошло време када је за позитиван салдо било довољно двадесетак грла. Опстанка каже нема ни без помоћ државе.

"Премија од седам динара, регрес од 25 хиљада по грлу, субвенције за механизацију и земља по праву пречег, све нам то даје једну разлику која нас стимулише да се бавимо овом производњом, без тога би ова производња била у изузетно тешкој ситуацији чак бих реко да бисмо били у дебелом минусу", каже Јован Милосављевић из Нових Карловаца.

У развијеним аграрним земљама, сточарство је мотор развоја пољопривреде, у Србији још увек слаба карика. Због болести, ниских откупних цена меса а пољопруивредници као главни разлог све чешће спомињу увознички лоби.

Решење би кажу било у посебном фонду.

"Ми нисмо толико сиромашна земља да не можемо да издвојимо 30-ак милиона евра да решавамо проблеме када се овако изненада појаве болести или промене на тржишту које иду на штету наших грађана. Дакле, кад поскупи месо то иде не штету свих грађана не само оних који производе", каже Горан Ђаковић, уредник "Агробизнис магазина".

Идеју о фонду за помоћ сточарима у случају избијања болести животиња у дело ће спровести нова влада. Отворено је питање да ли новцем из буџета или кредита.

Проф. др Драган Гламочић, саветник премијера Србије за пољопривреду каже да се ради на изналажењу начина, како ћемо у случају избијања куге код свиња, када се престане са вакцинисањем, надокнадити фармерима штету и то ће сигурно бити решено.

"Ако не будемо решили проблем извоза свиња, престанак вакцинације од свињске куге, ми никада у овој грани нећемо имати стабилно тржиште, и увек ћемо имати проблема", каже Гламочић

О томе колике су могућности српског сточарства сведочи и податак да су неке од највећих страних инвестиција, управо у тој производњи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво