НБС: Банке не смеју да откривају личне податке клијената

Пословне банке не смеју да откривају личне податке клијената трећим лицима, саопштила је данас Народна банка Србије, додајући да је банкарска тајна врста пословне тајне за чије одавање закон прописује казну затвора од шест месеци до пет година.

"Банке су дужне да се у свом пословању придржавају обавезе чувања банкарске тајне и да са личним подацима клијената поступају у складу са законом", наводи се у саопштењу НБС, поводом информација у медијима о непрописном руковању личним подацима клијената једне банке.

Закон о банкама уређује тајност података, односно банкарску тајну под коју спадају: подаци који су познати банци а односе се на личне податке, финансијско стање и трансакције, као и власништво или пословне везе клијената те или друге банке.

Поред тога, банкарска тајна обихвата и податке о стању и промету на индивидуалним депозитним рачунима, као и друге податке до којих банка дође у пословању с клијентима.

Банка и чланови њених органа, акционари и запослени, као и спољни ревизор и друга лица која због природе свог посла имају приступ подацима који представљају банкарску тајну, не могу те податке саопштавати трећим лицима, ни користити их противно интересу банке и њених клијената, нити могу трећим лицима да омогуће приступ тим подацима, истичу из НБС.

При томе, како додају, обавеза чувања банкарске тајне не престаје ни после престанка статуса по основу ког су остварили приступ подацима.

"Банка може податке о клијенту, који се сматрају банкарском тајном, да саопшти трећим лицима, само уз писмено одобрење тог клијента, осим ако овим или другим законом није друкчије прописано".

Из НБС, такође, указују да је банка дужна да прикупља и обрађује податке о клијенту - физичком лицу и у складу са одредбама Закона о заштити података о личности.

Имајући у виду све наведено, банка је дужна да се у свом пословању придржава обавезе чувања банкарске тајне и након престанка радног односа или другог статуса запослених, акционара и других наведених лица, по основу ког су остварили приступ подацима који се сматрају банкарском тајном.

Из централне банке поручују да независно од грађанско-правне, односно кривично-правне заштите пословне тајне, НБС врши контролу бонитета и законитости пословања банке, и да контролише правилну примену свих одредаба Закона о банкама, укључујући и одредбе које уређују банкарску тајну.

Ако у поступку посредне, односно непосредне контроле, утврди поступање банке супротно одредбама Закона о банкама и других прописа, НБС може да изрекне неку од корективних и принудних мера прописаних тим законом.

"Имајући у виду да је банкарска тајна врста пословне тајне, указујемо да је одавање пословне тајне прописано Кривичним закоником као посебно кривично дело, и то у групи кривичних дела против привреде, за чији основни облик је прописана казна затвора у распону од шест месеци до пет година", наводи се у саопштењу НБС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво