Оксфорд економикс: Допринос "Ер Србије" привреди милијарду долара

Српска национална авио-компанија "Ер Србија" подржаће у 2016. години 100.000 радних места широм Србије и остварити допринос националној привреди од једне милијарде долара, према најновијим прогнозама британске консултантске куће "Оксфорд економикс".

Од тога, "Ер Србија" ће омогућити запослење за 13.230 људи и допринети српској привреди са 210 милиона долара обављајући своју основну делатност, која подразумева и потрошњу горива, трошкове одржавања и рад са домаћим добављачима, саопштила је национална авио-компанија, позивајући се на студију "Оксфорд економикса".

Даљом анализом тих података добија се да је "Ер Србија" директно заслужна за 1.650 радних места у Србији, да авио-компанија индиректно подржава 5.450 радних места кроз набавку производа и услуга, као и 6.130 додатних радних места које подржавају запослени "Ер Србије" кроз домаћу потрошњу. 

Студија даље предвиђа да ће током 2016. године авио-компанија у Србију довести готово 550.000 страних посетилаца, углавном из Европе и Северне Америке, чија ће потрошња на смештај, храну, рекреацију и друге активности везане за туристички боравак укупно износити 810 милиона долара, што ће подржати 87.000 радних места.

Поред тога, "Оксфорд економикс" је проценио да ће вредност економске користи која настаје као последица унапређених ваздушних веза између Србије и остатка света, услед пословне делатности "Ер Србије", ове године износити 640 милиона долара, што представља 1,7 одсто националног БДП-а и одговара броју од 33.250 радних места. 

Синиша Мали, председник Надзорног одбора "Ер Србије" и градоначелник Београда, рекао је да је национална авио-компанија покретач развоја привреде и економије сваке земље, и да у том смислу успех "Ер Србије" доприноси развоју целе Србије.

"Влада Србије предвођена премијером Александром Вучићем спровела је свеобухватне реформе и резултати су већ видљиви, а ми у потпуности пратимо њихове напоре на том путу", додао је Мали, наводи се у саопштењу. 

"Полако почињу да се виде плодови напорног рада у протекле три године, а верујем да ће, са отварањем нових тржишта у будућности, компанија 'Ер Србија' бити још већа и успешнија", рекао је Мали.

Студија "Оксфорд економикса" такође показује да ће "Етихад ервејз", који има удео од 49 одсто у власништву "Ер Србије" и обавља свакодневне летове између Београда и Абу Дабија, путем своје делатности подржати 3.900 радних места у Србији, што одговара економском доприносу од 45 милиона долара.

"Пословна активност 'Ер Србије' и њен значајан економски утицај у Србији остварују снажан позитиван ефекат на националну економију и, као што показује овај извештај, доприноси отварању хиљада радних места у Србији", каже Џејмс Хоган, потпредседник Надзорног одбора "Ер Србије" и председник и генерални директор "Етихад авијејшон групе".

Према његовим речима, "Ер Србија" је успешна компанија, која на јасан начин позитивно утиче на животе многобројних грађана Србије, а "Етихад" је, као кључни партнер, стално посвећен међусобној сарадњи која ће омогућити даље јачање те позиције.

Дане Кондић, генерални директор "Ер Србије", рекао је да извештај "Оксфорд економикса" јасно показује да се остварењем улоге "Ер Србије" у унапређењу ваздушних веза и повећању долазног туризма отварају бројне могућности за запошљавање грађана Србије, додавши да је "наш задатак да овај допринос у годинама које су пред нама учинимо још већим".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи