"Турски ток" атрактиван и Турској и Русији

Руски министар енергетике Александар Новак каже да је пројекат изградње гасовода "Турски ток" све атрактивнији за Турску и Русију због растућих трошкова транзита гаса преко Украјине.

"Ако су трошкови транзита већи, као што то кажу наше украјинске колеге, свакако да ће то утицати на трошкове транспорта и коначну цену за турске потрошаче. Из тог разлога, Турска је заинтересована за директне испоруке гаса, чиме би заобишла друге транзитне земље", рекао је Новак у интервјуу за руску телевизијску станицу Русија 24, преноси руска агенција Тас.

Новак је додао да је пројектом предвиђена изградња макар једне линије гасовода којом би се испоручивало 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње, што је, како је навео, количина намењена туриским потрошачима.

Споразум о изградњи гасовода "Турски ток" је постигнут у децембру 2014. године, након што се због изостанка сагласности Бугарске изјаловио пројекат изградње гасовода "Јужни ток".

Првобитним планом је било предвиђено да четири линије гасовода "Турски ток" имају капацитет од 63 милијарде кубних метара гаса годишње.

Међутим, генерални директор руског "Гаспрома" Алексеј Милер рекао је прошле јесени рекао да ће се градити само две линије гасовода, јер гасовод "Северни ток 2" може да покрије растућу тражњу Европе за гасом.

Након што су турске војне снаге у новембру обориле руски војни авион на сиријској граници, руски министар енергетике Александар Новак је саопштио да су преговори о изградњи гасовода "Турски ток" обустављени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво